Veľký mýtus o počte spermií: Nie je len problémom neplodnosti, znamená oveľa viac!

Zdroj: thinkstock.com
2018-04-16 05:55:00

Najrozsiahlejšia štúdia potvrdila, že počet spermií človeka je markerom jeho celkového zdravia! Hodnotila kvalitu spermií, reprodukčnú funkciu a metabolické riziko u mužov, čo sa týkali plodnosti. Výsledky sú zaujímavé!

"Naša štúdia jasne ukazuje, že nízky počet spermií je sám o sebe spojený s metabolickými zmenami, kardiovaskulárnym rizikom a nízkou kostnou hmotou," povedal vedúci výskumník Alberto Ferlin, M.D., Ph.D.

Nízky počet spermií, vyššie riziko chorôb

Nedávno sa odborník presťahoval ako docent endokrinológie na taliansku univerzitu v Brescii z Univerzity v Padove, kde sa štúdia uskutočnila v spolupráci s profesorom Carlom Forestom, M.D.

"Neplodní muži majú pravdepodobne zdravotné problémy alebo rizikové faktory, ktoré môžu narušiť kvalitu života a skrátiť ich život," povedal Ferlin, ktorý je tiež prezidentom Talianskej spoločnosti pre andrológiu a sexuálnu medicínu. "Hodnotenie plodnosti dáva mužom jedinečnú príležitosť na hodnotenie zdravia a prevenciu chorôb."

Čítajte tiež: Hrôza, ktorá si berie viac životov než infarkt: Túto diagnózu pozná každý desiaty Slovák

Konkrétne Ferlin a jeho kolegovia zistili, že asi polovica mužov má nízky počet spermií. U týchto mužov je 1,2-krát vyššia pravdepodobnosť, než u tých s normálnym počtom spermií, že majú väčší telesný tuk (väčší index pasu a vyšší index telesnej hmotnosti alebo BMI), zvýšený krvný tlak (systolický), "zlý" (LDL) cholesterol a triglyceridy a nižší "dobrý" (HDL) cholesterol. Mali tiež vyššiu frekvenciu metabolického syndrómu - skupinu metabolických rizikových faktorov, ktoré zvyšujú riziko vzniku cukrovky, srdcových ochorení a mozgovej príhody, uviedli výskumníci. Miera rezistencie na inzulín, ďalší problém, ktorý môže viesť k cukrovke, bol tiež vyšší u mužov s nízkym počtom spermií.

Nízky počet spermií bol definovaný v prípade, ak má muž menej 39 miliónov spermií na ejakulát. Všetci muži v štúdii absolvovali analýzu spermií ako súčasť komplexného hodnotenia zdravia v klinike plodnosti na univerzite, ktorá zahŕňala meranie ich reprodukčných hormónov a metabolických parametrov.

Výskumníci zistili 12-násobné zvýšené riziko hypogonadizmu alebo nízkych hladín testosterónu u mužov s nízkym počtom spermií. Polovica mužov s nízkym obsahom testosterónu mala osteoporózu alebo nízku kostnú hmotu, čo je možný prekurzor osteoporózy, ktorý sa zistil na skene hustoty kostí.

Kvalita spermií ako zrkadlo zdravia mužov

Tieto zistenia štúdie podľa Ferlin naznačujú, že nízky počet spermií sám o sebe je spojený s horšími mierami kardiometabolického zdravia. Varoval, že ich štúdia nepreukazuje, že nízky počet spermií spôsobuje metabolické poruchy, ale skôr to, že kvalita spermií je zrkadlom celkového zdravia mužov.

 Ako sa vyjadril Ferkin, liečba mužskej neplodnosti by nemala byť zameraná len na možnosť počatia dieťaťa. Diagnostické testy totiž môžu nájsť aj iné zdravotné riziká, ako vysoký cholesterol, nadváha alebo vysoký krvný tlak.

"Muži v pároch, ktorí majú ťažkosti s dosiahnutím tehotenstva, by mali byť správne diagnostikovaní a sledovaní ich odborníkmi na plodnosť a lekárom primárnej starostlivosti, pretože by mohli mať väčšiu šancu na chorobnosť a úmrtnosť," povedal.

Fotogaléria

2018-04-16 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia