Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Keď vám voda môže ublížiť: O takomto čase na tekutiny radšej zabudnite!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Hydratácia je nevyhnutná pre zdravie. Každé ľudské telo potrebuje vodu na vykonávanie normálnych telesných funkcií. Ak budete každý deň piť dostatočné množstvo vody, váš organizmus bude fungovať tak ako má. Kedy je ale najlepšie dopriať si dávku tekutín?

O pitnom režime vieme, no vedeli ste o tom, že existuje čas, ktorý je najlepší na príjem vody? Hovorí sa, že najlepšie je piť vodu pred spaním. Je to skutočne tak?

Rýchle fakty o pitnej vode pred spaním:

  • Pitie dostatku vody je životne dôležité pre udržanie hydratácie organizmu a pre všeobecné zdravie.
  • Existuje málo dôkazov o tom, ktoré by naznačovali akékoľvek osobitné prínosy pitnej vody pred spaním.
  • Ak človek stráca viac vody, než konzumuje, riskuje, že sa dehydratuje.

Čítajte tiež: Tajomstvo ukryté v žuvačke: Ide o najtoxickejšiu látku?

Voda pred spaním radšej nie

Pitná voda pred spaním môže zvýšiť potrebu močenia v nočných hodinách, inak povedané, ide o spomínanú noktúriu. Aj keď telo je v pokojnom režime v noci, produkuje viac hormónov, ktoré spomaľujú funkcie obličiek a znižujú produkciu moču. Táto kombinácia znižuje potrebu ľudí močiť v noci a pomáha im pri neprerušovanom spánku. Opakované vstávanie môže znížiť trvanie aj kvalitu spánku.

Keď je spánok ľudí narušený noktúriou, môže mať významný vplyv na kvalitu života. Pamäť, koncentrácia a nálada človeka môže byť negatívne ovplyvnená nedostatkom spánku. Riziko radu porúch môže byť tiež zvýšené vrátane obezity, srdcových chorôb, cukrovky a depresie.

Noktúria sa môže stať každému v každom veku, hoci je bežnejšia u starších ľudí. Riziko noktúrie môže tiež zvýšiť:

  • benígna hypertrofia prostaty
  • hyperaktívny močový mechúr
  • cukrovka
  • infekcie močového mechúra
  • ochorenie srdca
  • zápcha
  •  niektoré lieky

Ako sa zbaviť noktúrie?

Ľudia s noktúriou by nemali piť vodu neskoro večer. Najlepšie je napiť sa vody niekoľko hodín pred spaním. Taktiež je tabu alkohol, čaj, káva, kako a kolové nápoje! Potreba močenia je totiž zvýšená kofeínom a alkoholom. Kofeín zase môže sťažiť zaspávanie!

Keď vám voda môže
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Koľko vody?

Každý by mal piť tekutiny vždy, keď sa cíti smädný. Málokto však spozná, kedy jeho telo trpí nedostatkom tekutín. Prezradia ho napr. tieto príznaky, ako sucho v ústach, močenie menej ako štyrikrát denne alebo tmavožltý moč. Podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín (EFSA) môže byť smrteľné, ak človek stratí viac ako 10 percent svojej telesnej vody.

Málokto vie, že neexistuje všeobecné tvrdenie, koľko vody by mali ľudia denne piť. Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a Výbor pre výživu a výživu (FNB) hovoria, že samotný smäd postačuje na to, aby väčšinu ľudí viedol k tomu, koľko pili. FNB však naznačuje, že ženy by mali mať denne asi 2,7 litra vody a mužov asi 3,7 litra. Tieto množstvá zahŕňajú vodu získanú z jedenia, ktorá sa odhaduje na 19 až 20% denného príjmu.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9