Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Varovanie o užívaní liekov na vysoký krvný tlak: Tieto by mohli zvýšiť riziko úmrtia!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom srdcových ochorení. Nová štúdia však zistila, že dve triedy liekov, ktoré sa bežne používajú na zníženie krvného tlaku, môžu predstavovať riziko smrti!

Vedci z Heart Institute v Salt Lake City zistili, že jedinci s hypertenziou, ktorí užívali lieky z triedy alfa-blokátory a alfa-2 agonistov na kontrolu krvného tlaku ukázali zvýšenie variability krvného tlaku, čo by mohlo zvýšiť riziko úmrtnosti, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Vedúci štúdie Dr. Brian Clements a jeho tím nedávno prezentovali svoje zistenia na vedeckých zasadnutiach American College of Cardiology (ACC), ktoré sa konali v Orlande, FL.

Čítajte tiež: Obezita ako dôsledok nezdravého života? Nové zistenie hovorí niečo iné

Kedy hovoríme o hypertenzii?

Krvný tlak je vlastne tlak krvi na stenu tepien. V novembri minulého roka American Heart Association (AHA) a ACC stanovili nové usmernenia. Teraz sa hovorí o hypertenzii vtedy, ak je systolický krvný tlak (horný počet) 130 (mmHg) alebo vyšší a diastolický krvný tlak (spodné číslo) je 80 mmHg alebo vyšší. Systolický krvný tlak je tlak krvi proti steny tepien, keď srdce bije, zatiaľ čo diastolický krvný tlak je tlak krvi, keď je srdce v pokoji, alebo medzi srdcovými tepmi.

Aktualizované usmernenia znamenajú, že takmer polovica dospelých má vysoký krvný tlak, čo ich vystavuje väčšiemu riziku srdcového infarktu, mŕtvice a srdcových chorôb.

Liečba ako hrozba?

Pokiaľ ide o liečbu hypertenzie, cieľom je zníženie krvného tlaku. To sa dá dosiahnuť zmenami životného štýlu - ako je zdravé stravovanie a fyzická aktivita a tiež liekmi.

Predchádzajúce výskumy však zistili, že konzistencia je kľúčová pre hladiny krvného tlaku. Štúdia publikovaná v BMJ v roku 2016 napríklad odhalila súvislosť vyššej variability systolického krvného tlaku s 15-percentným nárastom úmrtnosti. Podľa novej štúdie Dr. Clementsa a jeho kolegov môžu určité druhy liekov, ktoré sa používajú na zníženie krvného tlaku prispievať k tomuto riziku mortality.

Krvný tlak sa zvyčajne
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Týmto liekom by ste sa mali vyhnúť

Výskumníci analyzovali údaje o viac ako 10 500 dospelých s vysokým krvným tlakom. Účastníci mali od januára 2007 do decembra 2011 meraný krvný tlak najmenej sedemkrát a bol sledovaný ich typ liekov na krvný tlak, ktoré užívali. Tím použil tieto údaje na posúdenie, či určité triedy liekov na krvný tlak súvisia s variabilitou hladín krvného tlaku.

Štúdia odhalila dve triedy liekov na krvný tlak, ktoré boli spojené s vyššou variabilitou krvného tlaku u jedincov: alfa blokátory a alfa-2 agonistov. Alfa-blokátory zahŕňajú mezylát doxazosínu a hydrochlorid prazosínu. Pracujú dilatáciou krvných ciev. Agonisty alfa-2, ako napríklad metyldopa, pracujú zameraním aktivity sympatického nervového systému, čím sa znižuje konstrikcia krvných ciev.

Na základe výsledkov štúdie doktor Clements a kolegovia hovoria, že tieto dva typy liekov by sa nemali používať na liečbu hypertenzie.

"Pacienti by mali vedieť, aký je ich krvný tlak," hovorí, "a ak je to stále a znova, pacient by mal spolupracovať so svojím lekárom, aby preskúmal možnosti najlepších liekov na zníženie krvného tlaku, ktoré by znížili rozdiely."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9