Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Krutá daň za lenivosť: Bežná činnosť vyvoláva jednu z najsmrteľnejších chorôb

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: thinkstock.com)

V rámci Európy sa Slovensko opakovane umiestňuje na smutných prvých priečkach vo výskyte tejto choroby. Rakovina hrubého čreva je druhou najčastejšou príčinou úmrtia medzi onkologickými pacientmi na Slovensku. Riziko vzniku tejto choroby najnovšie zvyšuje bežná činnosť, ktorej holduje množstvo ľudí!

Sledovanie televízie ako spúšťač

Muži, ktorí radi trávia čas pred televízorom a sledujú svoje obľúbené športové kanály či seriály, zrejme svoj životný štýl prehodnotia. Nová štúdia totiž zdvíha varovný prst a upozorňuje, že hodiny presedené pred televízorom môžu zvýšiť riziko kolorektálneho karcinómu, ktorý má na svedomí množstvo úmrtí ročne!

Výskumníci zistili, že muži, ktorí sledovali televíziu viac ako 4 hodiny denne, mali väčšiu pravdepodobnosť výskytu kolorektálnej rakoviny v priebehu šiestich rokov v porovnaní s tými, ktorí strávili menej času pred TV. Napriek tomu netreba hneď panikáriť, muži môžu znížiť riziko rakoviny hrubého čreva tým, že zvýšia úroveň fyzickej aktivity, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Nečakané zistenie o vitamíne D: Dôvod, ktorý z neho v tele robí záškodníka

Vedúci výskumný pracovník Dr. Neil Murphy z Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny vo Francúzsku a jeho kolegovia nedávno oznámili svoje výsledky v časopise British Journal of Cancer.

Množstvo výskumov naznačuje sedavý spôsob života ako hlavnú príčinu zdravotných problémov. Ten podporuje napr. sledovanie televízie. Nedávna štúdia, ktorú uverejnila Medical News Today, odhalila, že pozorovanie príliš veľkého množstva televíznych kanálov môže zvýšiť riziko potenciálne smrteľných krvných zrazenín, zatiaľ čo iné výskumy zistili, že môže poškodiť kvalitu spánku.

Výskumníci teraz tvrdia, že sledovanie televíznych programov môže zvýšiť riziko rakoviny kolorekta - aspoň u mužov.

Kolorektálny karcinóm a sedavé správanie

Kolorektálny karcinóm alebo inak povedané rakovina čriev je rakovina, ktorá začína v hrubom čreve alebo konečníku. Podľa Americkej rakovinovej spoločnosti (ACS) bude v Spojených štátoch tento rok diagnostikovaných 97 220 nových prípadov rakoviny hrubého čreva a 43 030 nových prípadov rakoviny konečníka.

Nedostatok fyzickej aktivity je známym rizikovým faktorom rakoviny hrubého čreva, takže nie je prekvapením, že sledovanie televízie po dobu niekoľkých hodín môže prispieť k tejto chorobe.

"Predchádzajúce výskumy naznačujú, že sledovanie televízie môže byť spojené s iným správaním, ako je fajčenie, pitie alebo konzumácia nezdravých potravín, a vieme, že tieto veci môžu zvýšiť riziko rakoviny čriev. Sedenie je tiež spojené s prírastkom na váhe a väčším telesným tukom. Nadbytočný telesný tuk môže ovplyvniť krvné hladiny hormónov a iných chemických látok, ktoré ovplyvňujú rast buniek a môžu zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva," hovorí Dr. Murphy.

Týka sa to mužov, nie žien

Dr. Murphy a jeho kolegovia prišli k svojim zisteniam analýzou údajov z UK Biobank, ktorá je zdravotnou databázou približne 500 000 mužov a žien so sídlom v Spojenom kráľovstve.

Tím zhromaždil informácie o tom, koľko hodín každý účastník strávil zapájaním sa do sedavých aktivít, ako je sledovanie televízie a používanie počítača každý deň. Vedci tiež sledovali, u koľkých z nich sa vyvinula rakovinu hrubého čreva po 6 rokoch sledovania. Bolo identifikovaných celkovo 2 391 prípadov rakoviny kolorekta.

V porovnaní s mužmi, ktorí sledovali televíziu až 1 hodinu denne, sa zistilo, že tí, ktorí sledovali televíziu aspoň 4 hodiny denne, mali o 35 percent väčšie riziko rakoviny hrubého čreva. Tím však nezistil žiadny vzťah medzi časom stráveným sledovaním televízie a rizikom kolorektálneho karcinómu u žien.

Cvičenie znižuje riziko

Zaujímavé je, že sedenie za počítačom sa nespájalo so zvýšeným rizikom kolorektálneho karcinómu u mužov! Profesorka Linda Bauld, ktorá je odborníkom na prevenciu rakoviny v Cancer Research UK naznačuje, že to môže byť až dovtedy, kým muži nie sú vystavení televíznemu žiareniu.

Sledovanie strašidelných filmov zvyšuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Existujú dôkazy," vysvetľuje, "že väčšia expozícia televízie zvyšuje pravdepodobnosť konzumácie väčšieho množstva jedla, čo tiež zvýši vaše šance na nadváhu."

Pozitívnejšie však poznamenali, že muži, ktorí sa podieľali na vyššej fyzickej aktivite, mali o 23 percent nižšie riziko vzniku rakoviny hrubého čreva v porovnaní s mužmi, ktorí mali nízku fyzickú aktivitu.

Jednoducho to naznačuje, že niektorí muži by mali vážne uvažovať o tom, či si čas v televízii nevynahradiť radšej inou aktivitou.

Profesor Bauld však poznamenáva, že výskum vyvoláva niektoré dôležité otázky, ako napríklad: prečo sledovanie televízie dlhší čas zdanlivo zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva u mužov, ale nie u žien?

"Štúdia sa na to priamo nezaujímala, ale mohlo by to byť preto, že muži môžu fajčiť, piť a jesť viac nezdravo než ženy počas sledovania televízie," špekuluje profesor Bauld.

Jedno je však isté. Udržiavať si zdravú hmotnosť, obmedzovať alkohol, byť fyzicky aktívny a konzumovať stravu, bohatú na ovocie a zeleninu sú známe, že znižujú riziko rakoviny čriev.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9