Mužská pýcha v ohrození: Problémy s plodnosťou kvôli bežným liekom na alergiu

Zdroj: thinkstock.com
2018-04-08 06:00:00

Používame ich, keď nás trápi alergia - vodový výtok z nosa, opuchnuté oči a kýchanie. A to ani nevieme, aký je ich vedľajší efekt! Muži by mali spozornieť. Antihistaminiká by údajne mohli nepriaznivo vplývať na plodnosť.

Bežné lieky na alergie by mohli byť spojené s problémom plodnosti u mužov. Antihistaminiká sa užívajú na všetko od sennej nádchy až po žihľavku, konjunktivitídu a uhryznutie hmyzom a sú buď voľnopredajné v lekárni alebo na predpis. Z najnovšieho výskumu však vyplýva, že tieto lieky môžu mať negatívne dlhodobé vedľajšie účinky na mužskú plodnosť.

Histamíny a ich vplyv na plodnosť

Dôvodom je fakt, že útočia na histamín - molekulu, produkovanú organizmom ako reakcia na alergiu. Tá spôsobuje kýchanie, sipot a svrbenie. Histamíny sa tiež podieľajú na plodnosti, takže ich blokovanie môže mať nežiaduce vedľajšie účinky. Recenzia, publikovaná v časopise Reproduction, uvádza, že antihistaminiká môžu znížiť počet spermií, podporujú ich deformáciu  a robia ich pomalšie.

Čítajte tiež: Najsmrteľnejšie a najnebezpečnejšie jedlá na svete: Tieto potraviny vás môžu zabiť

Výskum je založený na štúdiách na zvieratách, väčšinou na myšiach, potkanoch a škrečkoch a experti varovali, že u ľudia je zatiaľ nedostatok presvedčivých dôkazov.

"Na posúdenie možných negatívnych účinkov antihistamínov na reprodukčné a sexuálne zdravie sú potrebné ďalšie rozsiahle testy. To by mohlo viesť k vývoju nových liečebných postupov na zmiernenie symptómov alergie bez toho, aby sa ohrozila plodnosť," upozorňuje autorka štúdie Dr. Carolina Mondillo z Inštitútu pre experimentálnu medicínu a biológiu v Argentíne.

Takmer polovica britských dospelých trpí najmenej jednou alergiou a počet trpiacich sa zvyšuje. Mnohí užívajú antihistaminiká na úľavu od opuchnutých očí, dýchacích problémov alebo kožných vyrážok. Histamín však ovplyvňuje mužské libido, ako aj počet, tvar a pohyb mužských spermií. Antihistamíny, ktoré blokujú normálnu funkciu spermií, sa predpokladajú, že narušujú produkciu mužských pohlavných hormónov v semenníkoch.

"Priemerná kvalita spermií v populácii sa v posledných desaťročiach znižuje, takže je dôležité zvážiť užívanie bežných (a čoraz viac používaných) liekov," povedal Dr. Channa Jayasena, senior klinický lektor na Imperial College v Londýne, podľa ktorého ide o zaujímavý a veľmi komplexný revízny dokument popisujúci možnú úlohu histamínu v reprodukčnom systéme mužov.

Dôvod na paniku?

Ako odborník dodal, dôkazy sú však obmedzené, takže nemožno tvrdiť s určitosťou, či má alebo nemá antihistaminikum škodlivý účinok na mužskú plodnosť. Hovorca Britskej regulačnej agentúry MHRA však dodal, že voľno predajné lieky by mohli mať naozaj negatívne dlhodobé vedľajšie účinky na mužskú plodnosť.

"Účinok na mužskú fertilitu nie je známym vedľajším účinkom antihistaminík, avšak budeme mať stále nové dôkazy," dodal hovorac, ktorý zase úplne nevylučuje takýto vplyv bežných liekov na alergie.

Fotogaléria

2018-04-08 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia