Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Po infarkte vás zachráni jedna vec: Porucha ako pomoc, kedy rozhodujú minúty

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Ak ste zažili úzkosť, pravdepodobne ten pocit už poznáte. Niektorí do nej spadnú viackrát po sebe a ocitnú sa v bludnom kruhu nepríjemných pocitov. Nový výskum však zdôrazňuje prínos úzkosti, ktorý vás môže zachrániť po prežití infarktu!

Intenzita úzkosti môže byť rôzna. Môže sa prejaviť len miernou nepohodou alebo nervozitou, no na druhej strane stavom  hrôzy až paniky. Dokonca sa môže prejaviť v záchvatoch, pričom človeka dokáže úplne paralyzovať. Úzkosť už zažil takmer každý na vlastnej koži. Nič príjemné, preto je možno na prvýkrát ťažšie uveriť tomu, že by úzkosť mohla mať nejakú výhodu!

Úzkosť ako náš priateľ

Už niektoré predchádzajúce štúdie naznačili, že úzkosť môže pomôcť ľuďom v lepšom rozhodovaní za stresujúcich okolností a dokonca môže viesť k zdravšiemu životnému štýlu. Do tohto zoznamu prínosov patrí ešte jeden, ktorý vám dokonca môže zachrániť život!

Čítajte tiež: Najúčinnejšia prírodná viagra: Zdroj životnej sily s pozoruhodným vplyvom na srdce

Ak sa bojíte o svoje zdravie, obzvlášť vtedy, ak prekonáte infarkt, okrem samotného lekára je tu ešte niečo, čo by vám mohlo pomôcť. Aby ste dostali lekársku pomoc, je potrebné sa nakontaktovať na odborníka. Po infarkte môžu hrať úlohu sekundy či minúty, čím skôr si pomoc zavoláte, tým lepšie. Tí, ktorí trpeli úzkosťou si po srdcovom infarkte vyhľadali lekársku pomoc rýchlejšie ako ostatní, čím zlepšujú svoj výhľad na zotavenie, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Zistenia boli zverejnené v časopise Clinical Research in Cardiology.

Inak nazvaná generalizovaná úzkostná porucha (GAD) je psychiatrický stav, ktorý postihuje takmer 7 miliónov ľudí po celých Spojených štátoch, z ktorých sa mnohí zdráhajú vyhľadať pomoc, pretože majú pocit, že ich stav nie je "skutočný", ak nemá akékoľvek fyzické príznaky. Avšak ak ste náchylní k úzkosti, môžete si pamätať, že vaša úzkosť môže byť niekedy vašim priateľom.

Záchrana po infarkte

Nový výskum - vedený profesorom Karl-Heinzom Ladwigom z Technickej univerzity v Mníchove v Nemecku - použil údaje zo štúdie Munich Examination of Delay in Patients Experiencing Acute Myocardial Infarction (MEDEA). Tím analyzoval informácie o pacientoch s 619 srdcovými infarktami, z ktorých všetci robili rozhovory v rámci programu MEDEA, a to s ohľadom na to, ako je čas, kedy prišli do nemocnice a ako sa ich stav rozvinul.

Srdcový infarkt je nepríjemná
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zo 619 pacientov zahrnutých do štúdie malo 12% aj GAD. Títo jedinci, ako odhalila štúdia, reagovali rýchlejšie na infarkt a dostali sa do nemocnice oveľa skôr. V skutočnosti sa ženy s úzkostnou poruchou dostali do nemocnice 112 minút v priemere po nástupe infarktu, zatiaľ čo ostatným ženám trvalo o dve hodiny dlhšie, kým vyhľadali lekársku pomoc.

U mužov bol tiež pozitívny účinok úzkosti, aj keď to nie je tak výrazné ako u žien. Muži s úzkostnou poruchou dostali liečbu o 48 minút skôr.

Ako vysvetľuje profesor Ladwig, každá polhodina je životne dôležitá pre prežitie po infarkte. Hovorí sa, ironicky, že strach môže tiež zvýšiť riziko osoby dostať kardiovaskulárne ochorenie.

"Jedinci s úzkostnou poruchou sú vystavení väčšiemu riziku infarktu, ale pravdepodobne prežijú," hovorí profesor Ladwig. "Naše údaje odhalili dôležitý faktor. Jednotlivci s úzkostnou poruchou často reagujú citlivejšie na svoje zdravotné potreby."

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9