Stačí pár lyžičiek tejto potraviny a nemusíte ísť k lekárovi: Zachráni vás pred srdcovými chorobami!

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-02 06:00:00

Srdcové choroby sú jedny z najhorších, ktoré môžu človeka postihnúť. Týkajú sa najdôležitejšieho telesného orgánu – srdca, čo často môže skončiť fatálne. Preto je skvelou správou zistenie, že úplne bežná potravina, ktorú má každý, dokáže bojovať proti týmto chorobám!

Ak zahrniete väčšie množstvo jogurtu do svojej stravy, znížite tým riziko kardiovaskulárnych ochorení! S týmto odvážnym tvrdením prišiel najnovší výskum. Štúdia, publikovaná v americkom časopise Journal of Hypertension, sa snažila preskúmať, či zvýšená konzumácia jogurtu môže byť užitočná pre dospelých s hypertenziou, teda vysokým krvným tlakom, ako sa uvádza na independent.co.uk.

Realizácia štúdie

Tím analyzoval dve skupiny účastníkov, z ktorých každý bol klasifikovaný ako pacient s vysokým krvným tlakom. Zúčastnilo sa ho 55 898 účastníkov vo veku od 30 do 55 rokov, ktorí sa zapísali do národnej štúdie Nurses’ Health Study (NHS) v roku 1980, pričom 18 232 mužských účastníkov vo veku od 40 do 75 rokov sa zapísali do následnej štúdie Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) v roku 1986.

Čítajte tiež: Pozrite sa, čo našli v telách oceánskych rýb: Nové parazity, ktoré sú postrachom konzumentov

V roku 1980 ženy, ktoré sa zapísali do NHS, dokončili dotazník o frekvencii potravín vo výške 61 položiek, aby zaznamenali svoj bežný stravovací režim v roku. Dotazník o frekvencii potravín bol aktualizovaný tak, aby zahŕňal 131 položiek, ktoré boli opätovne odoslané v rokoch 1984 a 1986 a následne každé štyri roky do roku 2006. Účastníci mužského pohlavia vyplnili dotazník po prvýkrát, keď sa zaregistrovali v systéme HPFS v roku 1986.

Znížené riziko choroby

Podľa komplexných zistení štúdie môže konzumácia väčšieho množstva jogurtu znížiť pravdepodobnosť vzniku ochorenia srdca neskôr v živote. U účastníkov, ktorí mali viac ako dve dávky jogurtu týždenne, bolo zaznamenané viac ako 20-percentné zníženie pravdepodobnosti trpenia vrodenými srdcovými chorobami alebo mŕtvicami v budúcnosti. Okrem toho u žien, ktoré mali dve alebo viac porcií jogurtu týždenne, boli zaznamenaná o 30 percent menej pravdepodobnosť, že by dostali infarkt myokardu, ktorý je všeobecnejšie známy ako srdcový infarkt. Muži, ktorí konzumovali viac ako dve dávky jogurtu týždenne, mali o 19% znížené riziko infarktu myokardu.

"Naše výsledky naznačujú, že vysoký dlhodobý príjem jogurtu je spojený s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení u hypertenzívnych mužov a žien. Zistenia potvrdzujú, že začlenenie jogurtu do zdravej výživy pre jednotlivcov s hypertenziou pomáha pri prevencii výskytu týchto chorôb," napísali autori štúdie.

DASH diéta taktiež s prospešnými účinkami

Vedci tiež zhodnotili koreláciu medzi znížením rizika srdcových ochorení s vyššími skóre DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diéty, ktorá je zameraná na konzumáciu rýb, orechov, atď. Diéta povzbudzuje ľudí, aby jedli potraviny bohaté na živiny, ktoré im pomáhajú znižovať krvný tlak.

Dospeli k záveru, že kombinácia zvýšeného príjmu jogurtu a vyššieho skóre DASH má za následok najnižšie riziko vzniku ochorení srdca.

Fotogaléria

2018-03-02 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia