Skrytá moc narcisov, o ktorej nikto nevedel: Usmrtia rakovinové bunky?

Zdroj: pixabay.com
2018-04-13 13:30:00

Narcisy s už dlhé roky spájajú s rakovinou. Každý rok si pripomíname Deň Narcisov, kedy máme možnosť finančne podporiť tých, ktorí bojujú so zákernou rakovinou. Doteraz však nikto nevedel o tom, že tieto žlté kvety majú skutočne liečivú moc!

Nový výskum publikovaný v časopise Structure zistil, že prírodný extrakt z narcisov má vlastnosti zabíjajúce rakovinu! Stanovuje molekulárny mechanizmus, pomocou ktorého by extrakt mohol spôsobiť smrť rakovinových buniek. 
 

Protirakovinové účinky

Nový výskum vedený Denisom Lafontaineom z Fakulty prírodných vied v belgickom Universite Libre de Bruxelles (ULB) testoval protirakovinové vlastnosti prirodzeného výťažku z nechtíkov nazývaného hemantamín. Hemantamín (HAE) je prirodzený alkaloid - to je prirodzene sa vyskytujúca chemikália nachádzajúca sa v rastlinách, ktoré majú silný fyziologický účinok u ľudí.
 

Čítajte tiež: Neodmietajte mastnú pochúťku: Dobrá správa pre milovníkov slaniny!

Ako vysvetľuje Lafontaine a jeho tím, výťažok z narcisov sa považuje za užitočný v boji proti rakovine; bývalé in vitro štúdie, ktoré uskutočnili tím Lafontaine, ako aj ďalší výskumníci, preukázali, že HAE má protirakovinové účinky, ktoré prekonávajú rezistenciu buniek na apoptózu alebo bunkovú smrť.
 
V tejto novej štúdii výskumníci - z laboratória RNA molekulárnej biológie na Fakulte vedy a ULB-Cancer Research Centre - odhalili, že HAE aktivuje "protinádorovú cestu sledovania". Výsledky slúžia na osvetlenie mechanizmu, ktorým môžu rastliny známe ako alkaloidy Amaryllidaceae bojovať proti rakovine. Amaryllidaceae rastliny patria medzi 20 "najrozšírenejšie liečivé rastliny" vďaka ich farmakologicky aktívnym zlúčeninám.
 

Rakovinové bunky proteínov

Ako výskumníci vo svojej štúdii vysvetľujú, rakovinové bunky potrebujú syntézu bielkovín, aby mohli rásť a pokročiť. Bunkové organely známe ako ribozómy sú rozhodujúce pre syntézu proteínov - v skutočnosti sú ribozómy často označované ako "mikro-stroje na výrobu bielkovín". Ribozómy sú v istom zmysle Achillovou pätou rakovinových buniek; zhubné bunky sú obzvlášť citlivé na terapiu, ktorá zabraňuje správnemu fungovaniu ribozómov.
 
 
Vo svojej práci Lafontaine a kolegovia ukazujú, že HAE inhibuje produkciu proteínov pôsobením na tieto ribozómy. Extrakt zrejme blokuje produkciu ribozómov v tzv. Nucleolus - niečom podobnom "továrni ribozómov". Takto indukovaný nukleolárny stres spôsobuje reťazovú reakciu, ktorá kulminuje vylučovaním rakovinových buniek: aktivuje dráhu sledovania nádorov, ktorá stabilizuje proteín nazývaný p53, čo naopak vedie k bunkovej smrti.
 

Význam zistení a budúci výskum

Podľa autorov je to prvýkrát, čo štúdia ponúkla molekulárne vysvetlenie protirakovinových vlastností narcisov, ktoré sa používali v ľudovej medicíne od čias starovekého Grécka.
 
Pokiaľ ide o alkaloidy Amaryllidaceae, autori štúdie vysvetľujú: "Ich biologické aktivity nie sú obmedzené na protirakovinové účinky, ale zahŕňajú potenciálne anticholinesterázové, antimalarické, protivírusové a protizápalové účinky."
 
Silný analgetický morfín, ako aj chinín (ktorý sa používa proti malárii) a efedrín (používané pri liečení astmy) sú všetky súčasťou rovnakej rodiny ako HAE.
 
Autori uzatvárajú, že "poskytne zdôvodnenie pre navrhovanie molekúl so zvýšenou účinnosťou a zníženou toxicitou." Výskumníci sa preto snažia otestovať štyri alkaloidy Amaryllidaceae v snahe identifikovať najsľubnejšiu zlúčeninu, ktorá sa môže vyvinúť do platnej formy protinádorovej liečby.
 
 

Fotogaléria

2018-04-13 13:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia