Dovolenka pri mori a žalúdok ako na vode? Vo vlnách môže plávať neviditeľná hrozba

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-07-09 12:00:00

S letom sa neodmysliteľné spája pobyt vo vode. A keď sa povie voda, mnohí si automaticky predstavia dovolenku pri mori. Najnovšia štúdia britských vedcov odhaľuje, že tento druh dovolenkového relaxu môže mať netušené riziká.

Ľudia, ktorí milujú vodné športy, radi plávajú v mori alebo sa v ňom kúpu, môžu častejšie čeliť nepríjemným zdravotným problémom. Podľa vedcov z Exeterskej univerzity sa u nich s väčšou pravdepodobnosťou objavujú tráviace komplikácie, bolesti uší a iné zdravotné neduhy. Riziko zdravotných problémov je u milovníkov vody približne dvakrát vyššie oproti tým, ktorí sa do mora chodia len „namočiť“. Riziko, že sa u vás po kúpeli objavia gastrointestinálne ťažkosti, napríklad hnačka alebo bolesti žalúdka, je o 29 percent vyššie a riziko spojené s očnými problémami je dokonca o 77 percent vyššie.

Čítajte viac: TEST morských solí vyvoláva zdesenie: Neuveríte, čo našli aj v tých najdrahších!

Podľa doktorky Anne Leonardovej z Exeterskej univerzity si ľudia väčšinou myslia, že plávanie v mori je zo zdravotného hľadiska bezpečné. Vzhľadom na znečistenie životného prostredia, ktoré sa čoraz viac dotýka morí, je to však mýtus. Morská voda môže byť znečistená priemyselným odpadom, odpadom zo stôk či poľnohospodárskej pôdy. Podobnosti štúdie zverejnil International Journal of Epidemiology.

Ako sa k záverom vyjadril doktor Will Gaze z Exeterskej univerzity, vedecký tím nemal zámer odradiť ľudí od pobytov pri mori, ale upozorniť na riziká, ktoré z neho môžu vyplývať. Na druhej strane, plávanie v mori má aj množstvo zdravotných výhod – pomáha zlepšovať fyzickú kondíciu, prispieva k duševnej pohode a v neposlednom rade je more pre človeka synonymom blahodarného spojenia s prírodou.

Fotogaléria


Tagy:
dovolenka more kúpanie plávanie

2018-07-09 12:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia