Všetko o transplantácii kostnej drene: Takto je na tom Slovensko!

Zdroj: profimedia.sk
2018-03-05 21:00:00

Často je poslednou nádejou na záchranu života. Každým rokom stúpa počet pacientov, ktorým túto nádej na zdravý a plnohodnotný život prináša iba úspešná transplantácia krvotvorných buniek. Čo všetko sa za ňou skrýva a ako je na tom Slovensko v počte transplantácii?


Kostná dreň funguje ako továreň na výrobu buniek, ktoré dozrievajú v dreni a potom plnia svoje úlohy v krvnom obehu. Celý tento proces je závislý na funkčnosti kmeňových (krvotvorných) buniek. Hematologické ochorenia spôsobujú, že tvorba krvi nefunguje správne. Líšia sa podľa toho, aké bunky poškodzujú a v akom štádiu vývoja ich zasiahnu.

Poškodenie krvotvorby spôsobí, že organizmus má buď nedostatok určitých (alebo aj všetkých) typov krviniek alebo ich má naopak nadbytok a tieto bunky nie sú schopné plniť svoje úlohy. Vtedy môže byť riešením pokúsiť sa krvotvorbu „opraviť“ tým, že pacientovi podáme zdravé krvotvorné (kmeňové) bunky, ktoré začnú vytvárať zdravé krvinky.

Čítajte tiež: Tradičný slovenský výrobok šokuje svojimi účinkami: Ľudový recept si zamilujete!

Transplantácia kostnej drene

Nahradenie chorých a nefunkčných krvotvorných buniek zdravými bunkami darcu (pri ochoreniach ako sú leukémie, aplastické anémie, kosáčikové anémie).

Obnova imunitného systému, ktorý bude bojovať s preživšími (reziduálnymi) nádorovými bunkami, ktoré sa nepodarilo zlikvidovať chemoterapiou a rádioterapiou nasadenými pred transplantáciou.

Nahradenie krvotvorných buniek a obnova normálnej funkcie kostnej drene zničenej vysokými dávkami chemoterapie a /alebo rádioterapie podávanej na liečbu nádorového ochorenia (napríklad pri myelóme).

Nahradenie kostnej drene geneticky zdravou dreňou, s cieľom zabrániť ďalšiemu poškodeniu krvotvorby spôsobenej geneticky podmieneným ochorením, napr. pri Hurlerovom syndróme alebo adrenoleukodystrofii.

Vhodný darca

Základným predpokladom úspešnosti tejto transplantácie je vyhľadanie vhodného darcu a počet žiadostí o ich vyhľadanie stúpa. Keďže sa jednotlivé znaky dedia, zhodu medzi jedincami nájdeme najľahšie medzi pokrvnými príbuznými. Pravdepodobnosť zhody medzi súrodencami je zhruba 25%. Šanca nájsť zhodného darcu medzi nepríbuznými je omnoho menšia. Nebolo by to vôbec možné bez registrov darcov kostnej drene. Registre darcov kostnej drene vedú databázy dobrovoľných darcov kostnej drene a sú prepojené prostredníctvom Svetovej asociácie darcov kostnej drene (WMDA), čím sa zvyšuje šanca nájsť vhodného nepríbuzného darcu.

Druhy transplantácie kostnej drene:

Na Slovensku nepríbuzenské transplantácie krvotvorných buniek sú vykonávané na dvoch pracoviskách – Transplantačná jednotka kostnej drene Kliniky detskej hematológie a onkológie Národného ústavu detských chorôb u detských pacientov a u dospelých je to Klinika hematológie a transfuziológie LFUK, SZU a UNB na Antolskej v Bratislave.

 

 

 

 

Vyhľadávanie vhodných darcov pre tieto pracoviská je zabezpečované v spolupráci s Národným registrom darcov kostnej drene SR (NRDKD SR), ktorý vznikol pri Klinike hematológie a transfuziológie v Univerzitnej nemocnici v Bratislave v roku 1994. V roku 2015 bolo bohužiaľ na Slovensku v databáze NRDKD SR evidovaných iba približne 5500 darcov. S prihliadnutím na fakt, že sa národné registre stávajú efektívne až pri dostatočnom počte darcov a vzhľadom k počtu obyvateľov SR by slovenský register mal mať 20 až 25 tisíc dobrovoľných darcov krvotvorných buniek, bol vtedajší stav alarmujúco nedostačujúci a vyžadovalo si rýchlu a efektívnu intervenciu.

Kampaň, ktorá pomohla

Od decembra 2015 až doteraz  Nadácia Kvapka Nádeje realizovala pomoc s cieľom získania ľudského potenciálu - nových darcov kostnej drene. Kampane prebehli pod názvom „Máte slinu?“ a „Dobrák od kosti“. Jedná sa o výnimočnú spoluprácu do ktorej sa zapojili všetky tri na Slovensku pôsobiace zdravotné poisťovne – Všeobecná zdravotná poisťovaň, Dôvera, zdravotná poisťovňa a Union, zdravotná poisťovňa, ktoré zabezpečovali úhradu nákladov na zdravotnícke vyšetrenia prihlásených darcov a Slovenská pošta, ktorá bezplatne zabezpečovala logistiku spojenú s doručením samoodberových kitov na sliny a ich spätné doručenie do Národného registra.

Vďaka tejto spolupráci a vďaka všetkým médiám a ambasádorom kampaní ku koncu januára 2018 sa podarilo významne prispieť k rozšíreniu databázy dobrovoľných darcov kostnej drene a k tomuto termínu register evidoval už 16.131 registrovaných darcov. Veríme, že Slovensko má ešte väčší potenciál a do registra sa ešte prihlásia ďalší DOBRÁCI OD KOSTI, ktorí MAJÚ SLINU a sú pripravení zachrániť niekomu  život.

Fotogaléria

2018-03-05 21:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: red, tlačová správa

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia