Spánkom proti zdravotným problémom: Polohy podľa toho, čo vás bolí

Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2019-05-06 06:00:00

Správna spánková poloha dokáže divy! Vďaka nej sa môžete zbaviť zdravotných problémov, ktoré vás už dlho trápia, alebo sa vám prinajmenšom môže príjemne uľaviť. Stačí len vedieť, do akej polohy sa uložiť, aby splnila svoj účel.

Bolesť v ramene

Ak pociťujete bolesť v ramene, pomôže poloha objatia! Ľahnite si na tú stranu, na ktorej máte zdravé rameno. Mierne skrčte nohy a dajte si ich pred seba. Vezmite si nejaký vankúš a objímte ho.

Čítajte tiež: Dodá jedlám špecifickú chuť a zachráni životne dôležitý orgán: Vplyv potraviny na metastázy!

Pálenie záhy

Reflux je pocit pálenia v hrudníku spôsobený žalúdočnou kyselinou, ktorá sa pohybuje smerom k hrdlu. Dochádza k tomu vtedy, ak zjete veľké množstvo jedla tesne pred spaním. Niektorí majú však preddispozíciu a trpia gastroezofageálnou refluxnou chorobou (GORD).

Ak trpíte pálením záhy, ľahnite si na pravú stranu, pričom ruky sú pred vami. Ohnite kolená a mierne ich vytiahnite smerom k bruchu.

"Pažerák sa ľahšie spojí so žalúdkom, ak by ste ležali na ľavej strane, takže ležiac ​​vpravo, jedlo sa môže pohybovať efektívnejšie tráviacim traktom," upozorňuje Dr John de Caestecker, konzultant gastroenterológ z University Hospital Leicester.

Neodolali ste a pred spaním ste si dopriali nejaké dobroty? Vyvýšenie hlavy o niekoľko centimetrov môže zmierniť nepríjemné príznaky. Pod hlavu si skúste dať vankúš.

Bolestivý chrbát

Ak trpíte bolesťou chrbta, správna spánková poloha je pre vás obzvlášť dôležitá. V opačnom prípade sa môžu zdravotné problémy ešte viac zhoršiť! Ak chcete pocítiť veľkú úľavu, ľahnite si na bok. Ohnite nohy pred seba a medzi kolena si dajte vankúš tak, aby boli vaše kolená na úrovni bokov. Hoci táto poloha môže vyzerať na prvý pohľad divne, ten pocit bude stáť za to!

Bolesť v bokoch

Občas sa stáva, že nás nepríjemne prekvapí bolesť v bokoch, ktorá je spôsobená vynakladaním neustálej námahy pri prechádzkach alebo sedení. Pomôže, ak si ľahnete na chrbát a položíte si pod kolená vankúš, čím doprajete bokom väčšiu úľavu.

PMS

Ľahnite si na chrbát a pod kolená si dajte vankúš, čím dolnej časti chrbtice poskytnete podporu. V prípade, ak stále cítite bolesti, pridajte ďalší vankúš. Ruky nechajte položené pozdĺž tela. Spánok na boku by vyvíjal tlak na prsia, zatiaľ čo spánok na bruchu, teda tvárou dole, vytvára tlak na maternicu, čo len zhoršuje symptómy.

Boľavý krk

Mali by ste spať na chrbte, aby bol krk vo vyrovnanej polohe. 

Ak počas spánku škrípete zubami

Približne 8 percent ľudí škrípe zubami počas spánku, čím si môžu poškodiť zubný chrup. Pre nich je najlepšou polohou spánok na chrbte.

Fotogaléria


Tagy:
spánok spánková poloha

2019-05-06 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia