Nechutný dôkaz, ktorý šokuje: Čo sa stane, ak budete používať sušič rúk

Zdroj: thinkstock.com
2018-03-11 06:00:00

Verejné kúpeľne sú všeobecne považované za nie práve najhygienickejšie miesto, kde by sme sa chceli zdržiavať. Oproti tomu je sušenie rúk pod teplým vzduchom z elektrického sušiča najmenším problémom. Chyba!

Už pred niekoľkými rokmi sa objavili správy, ktoré odôvodňujú, prečo by sme mali elektrické sušiče rúk na verejných toaletách obchádzať oblúkom. Vedci z University of Westminster v rámci jednej štúdie porovnali počet baktérií na ľudských rukách pred a po tom, čo sa umyli a osušili pomocou papierových vreckoviek a teplého vzduchu zo sušiča. Výsledok? Po umývaní a sušení rúk teplým vzduchom z elektrického sušiča bol celkový počet baktérií zvýšený v priemere na bruškách prstov až o 194 percent a na dlaniach o 254 percent. Lepšie je umývať si ruky jednorazovými papierovými vreckovkami.

Čítajte tiež: Najlepšia vec, akú môžete urobiť pri bolesti hrdla: Tento liek máme všetci doma!

Ruku na srdce, zrejme málokto prestal s používaním elektrických sušičov, keď sú také pohodlné a navyše, častokrát aj jediné, čo možno použiť na verejných toaletách po umytí rúk. Je však pravdepodobné, že po najnovšom dôkaze o tom, čo spôsobujú, s nimi nadobro skoncujete!

Výsledok experimentu

Študentka mikrobiológie Nichole Wardová zrealizovala zaujímavý experiment, ako sa píše na womenshealthmag.com. Pod uzatvorenej elektrickej sušičky rúk umiestnila tzv. Petriho misku, čo je okrúhla, plytká miska s viečkom, ktorá sa používa prevažne v mikrobiológii na kultiváciu mikroorganizmov. Hoci ju tam nechala po dobu 3 minút, táto krátka doba stačila na to, aby sa ukázala, aký hnus sa nachádza v sušičkách! O pár dní vyfotila misku a zverejnila ju na internete.

"Nikdy si takto nesušte ruky! Na rukách sa vám môže zachytiť niekoľko druhov patogénnych húb a baktérií, ktoré sa točia okolo vplyvom vzduchu zo sušiča. V ysi pritom myslíte, že odchádzate z toalety s čistými rukami," povedala Nichole.

Jej tvrdenia pritom nie sú vôbec prehnané! Potvrdzuje to expertka na zdravie žien Jennifer Widerová MD, ktorá sa vyjadrila, že bolo veľmi prekvapujúce vidieť množstvo a rozmanitosť baktérií, ktoré rástli v miske. Je ťažko vidieť, čo presne sa v miske nachádza, no ako tvrdí odborníčka, vyzerá to ako baktéria E. coli, ktorá pochádza z výkalov a taktiež rôzne huby.

Fotografia mi si skutočne mala získať záujem verejnosti. Verejné tolaety sú celkovo plné zárodkov baktérií, takže niet divu, že by sušič na ruky mohol šíriť baktérie.

2018-03-11 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia