Koniec chemoterapie: Revolúciu liečby rakoviny môže zmeniť nové zistenie!

Zdroj: thinkstock.com
2018-02-15 06:00:00

Nový výskum objavil zlúčeninu, ktorá zabraňuje šíreniu rakovinových buniek tak, že blokuje vitamín B-2. Ide o veľký objav, ktorý by mohol zmeniť spôsob liečby rakoviny. Znamená to, že dáme čoskoro zbohom chemoterapii?

Tím britských výskumníkov našiel netoxickú terapeutickú látku, ktorá je zameraná na mitochondriu rakovinových buniek. Mitochondrie sú organické látky produkujúce energiu, ktoré sa nachádzajú vo vnútri každej bunky. Zlúčenina, nedávno zistená vedcami, môže zastaviť bunky podobné rakovinovým kmeňom, ktoré sa množia tak, že interferujú s energetickým procesom vo vnútri mitochondrií, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Tím bol vedený profesorom Michaelom Lisantom, predsedom translačnej medicíny na Univerzite v Salforde.

Čítajte tiež: Najhoršia diéta, na akú sa môžete dať: Čo s nami urobí jediná cigareta denne

Prof Lisanti a jeho kolegovia zrealizovali skríning liekov na identifikáciu zlúčeniny, ktorá sa nazýva difenyléndióniumchlorid (DPI). Ako vysvetľujú, rôzne bunkové testy a iné experimenty s bunkovými kultúrami odhalili, že DPI znížil viac ako 90% energie produkovanej v bunkách mitochondrií. Zlúčenina to dosiahla blokovaním vitamínu B-2 - tiež známeho ako riboflavín, ktorý vyčerpal bunky energie.

"Naše pozorovanie spočíva v tom, že DPI selektívne napadá kmeňové bunky rakoviny tým, že efektívne vytvára nedostatok vitamínov. Inými slovami, vypnutím produkcie energie v rakovinových kmeňových bunkách vytvárame proces hibernácie," uviedol prof. Michael Lisanti.

Úspešná tam, kde chemoterapia zlyhava

Rakovinové kmeňové bunky sú tie, ktoré produkujú nádor. "Je to zaujímavé," pokračuje Prof Lisanti, "bunky len sedia tam, ako keby boli v stave pozastavenej animácie." Dôležité je, že DPI sa ukázalo ako netoxické pre takzvané "hromadné" rakovinové bunky, o ktorých sa predpokladá, že nie sú tumorogénne. To naznačuje, že zlúčenina môže byť úspešná tam, kde zlýhava súčasná chemoterapia. Tím vysvetľuje, že "liečba DPI môže byť použitá na akútne udelenie mitochondriálneho deficitu fenotypu, ktorý účinne vyčerpáva (bunky podobné rakovinovým kmeňo)] rakovinové bunky."

"Tieto zistenia majú významné terapeutické dôsledky pre silné zacielenie na bunky podobné rakovinovým kmeňom, pričom sa minimalizujú toxické vedľajšie účinky," dodávajú výskumníci.

Nová éra chemoterapie?

DPI je jedným z najsilnejších a vysoko selektívnych inhibítorov (rakovinových kmeňových buniek), ktoré sa doteraz objavili. Zistenia sú obzvlášť dôležité vzhľadom na zúfalú potrebu netoxických terapií rakoviny a závažných vedľajších účinkov konvenčnej chemoterapie.

Spoluautorka štúdia Prof. Federica Sotgiaová tiež komentuje význam nedávnych zistení, pričom hovorí: "Pokiaľ ide o chemoterapiu na liečbu rakoviny, jasne potrebujeme niečo lepšie ako to, čo máme v súčasnosti, a to je snáď začiatok alternatívneho prístupu.

V skutočnosti sa autori špecializujú na hľadanie alternatívnych, netoxických terapií a dúfajú, že ich najnovšie poznatky budú znamenať začiatok novej éry chemoterapie - pravdepodobne takej, ktorá používa netoxické molekuly na zacielenie na mitochondriálnu aktivitu rakovinových buniek. Výskumníci navrhujú nazvať tieto nové molekuly "mitoflavoscíny".

Fotogaléria

2018-02-15 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia