Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nenápadný signál, ktorý upozorní na to najhoršie: Varuje vás 20 rokov pred vypuknutím choroby

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Aj napriek tomu, že pamäť máte neporušenú a nevykazujete žiadne očividné príznaky Alzheimerovej choroby ešte neznamená, že sa vás choroba netýka! Vedci bijú na poplach a upozorňujú na skrytý signál, ktorí mnohí ignorujú, pritom by mohlo ísť o veľmi skorý príznak Alzheimerovej choroby.


Zamiešané proteíny

Nový výskum, publikovaný v časopise JAMA Neurology naznačuje, že narušenie cirkadiánnych rytmov môže byť znamením blížiacej sa Alzheimerovej choroby. Prerušovaný spánok môže viesť k vzniku mozgových proteínov ako amyloid beta a tau, ktoré sa do seba akoby zamotajú, čo je charakteristika neurologického stavu. Iná štúdia zase zdôrazňuje, že poruchy spánku môžu byť skorým príznakom Alzheimerovej choroby. Našli sa v nej biologické markery choroby v mozgu ľudí, ktorí hlásili, že trpia nespavosťou alebo mávali narušený spánok, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Intímne ochorenie, ktoré kradne ženskosť: Tieto telesné zmeny sa nedajú prehliadnuť

Cirkadiánny rytmus je denný rytmus. Každý má cnútorné telesné hodiny, ktoré sú jedny z najdôležitejších faktorov, poháňajúcich ospalosť a bdelosť. Ak je váš cirkadiánny rytmus v rovnováhe, budete mať kvalitný spánok a vstanete vtedy, kedy potrebujete.

Vedci odhalili, že narušený spánkový cyklus u úplne asymptomatických ľudí môže signalizovať prítomnosť predklinických dôkazov o Alzheimerovej chorobe. Prvý autorom štúdie je Dr. Erik S. Musiek, odborný asistent neurológie na Lekárskej fakulte Univerzity vo Washingtone v St. Louis, MO.

Vedci boli v novej štúdii vyzvaní na uskutočnenie nového výskumu na základe predchádzajúcich štúdií na zvieratách a ľuďoch, ktoré sa uskutočnili na univerzite vo Washingtone a ktoré odhalili, že hladiny hladiny proteínu amyloidu beta v mozgu súvisiaceho s Alzheimerovou chorobou sa v rôznych cirkulačných rytmoch pohybujú hore a dole. Zistili tiež, že menej spánku môže viesť k zvýšeniu amyloidu beta v mozgu.

Preto sa snažili preskúmať cirkadiánne rytmy u seniorov a skontrolovali svoje výsledky tak, že vykonali aj druhú štúdiu, ale na myšiach. Výsledok? Symptómy poškodeného mozgu u človeka môžu dokonca nastať 20 rokov pred tým, než sa u neho vyvinú akékoľvek symptómy. Včasné odhalenie je rozhodujúce.

Narušený cyklus ako signál

Dr Musiek a jeho kolegovia použili v štúdii sledovacie zariadenia a zaznamenávali si spacie návyky a crkadiánny rytmus u 189 účastníkov, ktorí mali v priemere 66 rokov. Podstúpili testy pozitrónovej emisnej tomografie, testy mozgovej miechy alebo súčasne oboje, aby sa zistila prítomnosť mozgových proteínov súvisiacich s Alzheimerovou chorobou.

Alzheimerova choroba nie je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Približne 139 ľudí nemalo žiadne známky Alzheimerovej choroby a väčšina z nich mala relatívne normálne cirkadiánne rytmy. Avšak 50 účastníkov, ktorých vyšetrenie mozgu a testy odhalili niektoré predklinické príznaky Alzheimerovej choroby, mali narušený cyklus spánok / bdenie, čo znamená, že v priebehu dňa odpočívali viac ako normálne a menej počas noci.

Celkovo u ľudí, ktorí mali viac nerovnovážnych cirkadiánnych rytmov, ako napríklad častý spánok počas dňa, je pravdepodobnejšie, že majú predklinické príznaky Alzheimerovej choroby.

"V tejto novej štúdii sme zistili, že ľudia s predklinickou Alzheimerovou chorobou mali väčšiu roztrieštenosť v cirkadiánnych aktivitách. Počas dňa veľa odpočívali a spali a naopak v noci mali viac aktivít a boli hore."

Ako upozoňuje doktor Musiek, nešlo o to, že ľudia v štúdií boli bez spánku. Ich spánok bol narušený, je rozdiel spať nepretržite 8 hodín v noci, ako cez deň po troškách odpočívať.

Tieto zistenia potvrdzujú výsledky štúdie na myšiach, publikovanej v časopise The Journal of Experimental Medicine. Myši boli geneticky upravené tak, aby mali dysfunkčné cirkadiánne hodiny.

"Za 2 mesiace mali myši s narušeným cirkadiánnym rytmom vyvinutých značne viac amyloidových plakov než myši s normálnymi rytmami. "Taktiež boli zaznamenané zmeny v bežných každodenných rytmoch amyloidového proteínu v mozgu. Sú to prvé signály, ktoré dokazujú, že narušenie cirkadiánnych rytmov môže urýchliť ukladanie plakov," vysvetľuje Dr. Musiek.

Vedci však tiež zdôrazňujú skutočnosť, že zistenia sú príliš predbežné.

"Prinajmenšom tieto prerušenia cirkadiánnych rytmov môžu slúžiť ako biomarker pre predklinické ochorenia," hovorí spoluautorka Dr. Yo-El Ju z Washington University School of Medicine

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9