Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Znamenie, ktoré vám môže zachrániť život: Keď štrajkujú oči, myslite na najhoršie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Cievna mozgová príhoda veľakrát prichádza nečakane. Upozorňujú na ňu problémy s rečou, náhla slabosť v rukách a viditeľne narušená mimika tváre. To však nie je všetko. Výskumníci odhalili ďalší znak, ktorý môže predpovedať riziko mŕtvice niekoľko mesiacov vopred.

 

Ukazuje sa, že infarkt sietnice, resp. očná príhoda, ktorú spôsobuje zástava prietoku krvi v očných cievach, by mohla predpovedať riziko vzniku mozgovej porážky približne 90 dní vopred. Odborníci z Americkej srdcovej asociácie si všimli, že zhruba jeden zo sto pacientov s infarktom sietnice utrpí po tejto udalosti náhlu mozgovú príhodu. Avšak len tretina pacientov, ktorí boli zaradení do štúdie amerických vedcov, absolvovala po očnej príhode komplexnejšie vyšetrenie u lekára a neurológa navštívila len desatina pacientov.

Čítajte viac: Oftalmologička Marianna Kavická: Oči prezrádzajú mnohé skryté ochorenia a poruchy

Nové zistenia poukazujú najmä na dôležitosť preventívneho neurologického vyšetrenia pacientov, ktorí prekonali očnú príhodu, pretože môže signalizovať blížiacu sa mozgovú príhodu. Toto zistenie by malo byť alarmujúce aj pre oftalmológov.

Infarkt sietnice je podľa Sciencedaily.com je formou akejsi ischemickej mozgovej príhody v oku. Prejavuje sa zhoršeným videním, dočasnou slepotou, rozmazaným videním alebo poškodením tkaniva oka. K rizikovým faktorom očnej príhody patrí vysoký krvný tlak a cholesterol, cukrovka a fibrilácia predsiení. 

Viac o téme: PorážkaMŕtvicaCievna mozgová príhoda
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9