Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Desivá prognóza ľudstva do roku 2035: Dlhý život, no za krutú cenu!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: thinkstock.com)

Obrovský nárast chorých! Podľa výskumníkov je budúcnosť ľudstva, čo sa týka zdravia, na jednej strane priaznivá, no zároveň smutná. Hoci by sme mali žiť dlhšie, do roku 2035 sa počet starých ľudí, trpiacich zdravotnými problémami, zdvojnásobia!

Hrozivá predpoveď. Na jednej strane sa budeme dožívať vysokého veku, no to si vyžiada svoju daň. Odborníci dvíhajú varovný prst a upozorňujú, že počet starších ľudí, ktorí majú najmenej štyri rôzne zdravotné ťažkosti, by sa mal do roku 2035 zdvojnásobiť. Ide o obrovský nárast, keďže sa jedná o pomerne krátke obdobie za menej ako 20 rokov.

Čítajte tiež: Otrava zo zeleniny, o ktorej by to nikto nepovedal: Takto z cesnaku nevedomky robíte svojho zradcu!

Hrozí multimorbidita

Štúdia na univerzite v Newcastle zistila, o aké choroby ide. Rakovina, cukrovka, demencia a depresia. To sú choroby, ktoré sa v budúcnosti stanú oveľa bežnejšími ako doteraz, keďže sa často vyvíjajú u ľudí, ktorí sú starší, ako sa uvádza na theguardian.com. Približne jeden z troch pacientov s diagnózou štyroch dlhodobých chorôb bude trpieť demenciou, depresiou alebo nejakou formou kognitívneho postihnutia, ako potvrdili akademici z univerzitného inštitútu, zaoberajúceho sa starnutím. Predpovedajú, že v nasledujúcich 20 rokoch dôjde k "masívnej expanzii počtu ľudí trpiacich viacerými chorobami, čo je stav známy ako multimorbidita".

Spomínané roky tak zaznamenajú až 179,4-percentný nárast počtu ľudí v dôchodkovom veku, ktorým bude diagnostikovaná rakovina a 118-percentný nárast počtu tých, ktorí majú cukrovku. Veľký skok nastane aj v náraste ľudí, trpiacich artritídou.

"V populácii vo veku nad 85 rokov sa všetky choroby, okrem demencie a depresie, viac ako zdvojnásobia v absolútnych číslach medzi rokmi 2015 a 2035," hovoria o desivej prognóze výskumníci.

Nepriaznivý zdravotný výhľad

"Tieto zistenia majú obrovský vplyv na to, ako by sme mali zvážiť štruktúru a zdroje pre Národnú zdravotnú službu vo Veľkej Británii v budúcnosti. Viacnásobná chorobnosť zvyšuje pravdepodobnosť hospitalizácie a tieto faktory budú naďalej prispievať ku kríze v Národnej zdravotnej službe," povedala Carol Jaggerová, profesorka epidemiológie starnutia v inštitúte, ktorá viedla štúdiu.

Veľká časť nárastu počtu ľudí so štyrmi alebo viacerými zdravotnými problémami bude pochádzať z očakávaného prudkého nárastu v nasledujúcich rokoch u tých, ktorí sa dožijú aspoň 85 rokov, čo upozornil minister zdravotníctva Jeremy Hunt.

Sila a tiež rovnováha
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Jaggerová a jej tím tiež identifikovali ďalšiu vekovú skupinu, ktorej zdravotný výhľad tiež nie je najpriaznivejší.

"Je viac znepokojujúce, čo náš model ukazuje. Budúci dospelí ľudia vo veku 65 až 74 rokov budú mať väčšiu pravdepodobnosť dvoch alebo troch ochorení ako v minulosti. Je to spôsobené ich vyššou prevalenciou obezity a fyzickej neaktívnosti, ktoré sú rizikovými faktormi pre viacnásobné ochorenia," dodala profesorka.

Výskum, ktorý je súčasťou projektu MODEM, bol financovaný spoločne Radou pre hospodársky a sociálny výskum a výskumnou skupinou Národnej zdravotnej služby, Národným inštitútom pre výskum zdravia.

Karolina Abrahamsová, charitatívna riaditeľka spoločnosti Age UK dodala: "Tento výskum absolútne zdôrazňuje dôležitosť toho, aby naše zdravotné a opatrovateľské služby boli vhodné pre starších ľudí. Zvýšenie dlhodobej životnosti v posledných rokoch bolo veľkým úspechom, ale tiež znamená, že musíme zmeniť našu pozornosť na to, aby sme pomohli ľuďom zostať čo najdlhšie. Ako postupne starneme, naše zdravotné potreby majú tendenciu stať sa zložitejšími. Sľubný a inteligentnejší prístup k starostlivosti o starších ľudí musí byť pre nás všetkých prioritou."

Hovorca pre NHS Anglicko uviedol: "Táto štúdia je ďalším dôkazom potreby integrácie starostlivosti, tak ako to teraz robí Národná zdravotná služba, aby lepšie podporila narastajúci počet starších ľudí s viacerými zdravotnými problémami."

Týka sa to aj nás?

Hoci sa spomína Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii, výnimkou nie sú ani Slováci. Demencia ohrozuje desaťtisíce Slovákov, pričom jej najčastejšou formou je Alzheimerova choroba. Tou trpí 40- až 60-tisíc Slovákov, pričom sa očakáva, že sa ich počet do roku 2050 strojnásobí. Depresia sa nás taktiež nevyhýbajú. Pritom stačí tak málo k jej rozvinutiu! Údajne viac ako tretina z nás sa nedokáže vyrovnať so stresovou situáciou. Ukázalo sa, že najhoršie sú na tom ľudia tesne pred dôchodkom. Sú vystavení najväčšiemu stresu, ktorý je už len krok k depresii.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9