Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Objav, ktorý otvára Pandorinu skrinku: Krvný test vraj dokáže odhaliť to najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Prvýkrát v histórii sa vedcom darí výrazne pokročiť v oblasti diagnostiky rakoviny. Ich cieľom je vytvorenie univerzálneho krvného testu, ktorý by dokázal odhaliť niekoľko typov rakoviny v ranom štádiu. Prvé výsledky testovania na dobrovoľníkoch sú mimoriadne sľubné.

Tím vedcov z americkej Univerzity Johna Hopkinsa intenzívne pracuje na vývoji metódy, ktorá by bola schopná spoľahlivo identifikovať osem typov rakoviny z krvi pacienta. Nádory totiž do krvného obehu uvoľňujú stopy zmutovanej DNA a bielkovín. Nový test s názvom CancerSEEK, od ktorého si vedci sľubujú medicínsky zázrak v modernom ponímaní, by mohol odhaliť mutácie v 16 génoch, ktoré sú typické pre rakovinové bujnenie a osem proteínov tvoriacich sa pri onkologickom ochorení.

Čítajte viac: Stav zubov ako motor pre rakovinové bunky: Tento signál už nikdy nepodceňujte!

Metóda bola experimentálne otestovaná na viac ako tisíc pacientoch s rakovinou pečene, žalúdka, vaječníkov, pankreasu, pažeráka, hrubého čreva, prsníka a pľúc s prekvapivou úspešnosťou. Test dokázal rakovinu detekovať so 70-percentnou úspešnosťou. „Myslím si, že to môže mať obrovský vplyv na úmrtnosť pri rakovine. Čím skôr je rakovina odhalená, tým väčšia je šanca na jej liečbu,“ myslí si doktor Cristian Tomasetti. Päť z ôsmich vymenovaných druh rakoviny je totiž ťažké odhaliť v ich ranom štádiu.

Výhody a nevýhody

CancerSEEK teraz vedci testujú na ľuďoch, u ktorých rakovina diagnostikovaná nebola. Výsledná úspešnosť bude podľa vedcov rozhodujúca pre jeho zavedenie do praxe. Ak by vedci pomocou tejto metódy dokázali rozoznávať ešte viac rakovinových mutácií a proteínov, malo by to obrovský vplyv na úspešnosť liečby. Navyše, cena krvného vyšetrenia by stála okolo 400 eur a pacientov by jednoduchá metóda ušetrila od nepríjemných vyšetrení, ktoré musia v súčasnosti podstupovať.

Podľa doktora Gerta Attarda, vedúceho výskumného centra Centre for Evolution and Cancer z Institute of Cancer Research v Londýne má test veľmi sľubný potenciál. „Krvný test na diagnostiku rakoviny bez postupov ako kolonoskopia alebo skenovanie nádoru je svätým grálom,“ uvažuje podľa BBC Attard.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Pozitívny nález rakoviny však súčasne vytvára neistotu na strane pacienta aj lekára, pretože sa natíska otázka, čo robiť pri ranom odhalení zdravotného problému. V niektorých prípadoch, keď ešte nie je rakovina život ohrozujúca, môže mať totiž liečba horší vplyv na zdravie ako samotná choroba. Aj preto bývajú niektoré typy nádorov v počiatočnej fáze len monitorované. Podrobnejšie informácie o CancerSEEK teste zverejnil magazín Science.

Viac o téme: RakovinaKrvný test
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9