Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Ako dlho budete žiť? Jednoduchý test, ktorý predpovie krutú pravdu v priebehu niekoľkých sekúnd

(Zdroj: thinkstock.com)

Malý trik, veľký výsledok! V pohodlí domova vo svojej obývačke môžete v priebehu niekoľkých sekúnd zistiť, ako ste na tom, čo sa týka kondičky. A nielen to. Dozviete sa tiež pravdu o tom, ako dlho budete žiť!

Dokáže predpovedať riziko úmrtia v najbližších piatich rokoch! Reč je o triku, ktorý podľa brazílskeho lekára Claudio Gil Arauja ukáže, či máte pred sebou ešte dlhý život. Ak ho nezvládnete, je najvyšší čas niečo robiť so svojou kondičkou!

Čítajte tiež: Zdravá potravina? Odvrátená strana tmavej čokolády s vysokým podielom kakaa

Preverí silu i rovnováhu

Podľa brazílskeho lekára Claudio Gil Araujo vám nasledujúci trik ukáže, ako dlho budete ešte žiť a vôbec, či máte pred sebou ešte dlhý život. Pomocou neho si môžete preveriť svoju silu a tiež rovnováhu - kľúčové ukazovatele dlhovekosti. Testu sa pravidelne podrobujú atléti, ale aj pacienti, ktorým lekár prízvukuje, že ak chcú žiť dlhšie, musia sa dostať do pohybu a udržiavať si svaly a rovnováhu.  

Araujo si už dávnejšie všimol, že mnohí pacienti, najmä starší, majú problémy s bežnými pohybmi, ako je ohýbanie tela nadol a zdvihnutie niečoho z podlahy. Ako ľudia starnú, znížená svalová sila a strata rovnováhy môže značne zvýšiť riziko nebezpečného pádu. Zdesený lekár chcel urobiť viac, ako len prednášať svojim pacientom význam, prečo byť fit. Mnohé klinické testy hodnotiace flexibilitu, rovnováhu a svalovú silu boli príliš nepraktické alebo časovo náročné a vyžadovali si dostatok priestoru alebo osobitného vybavenia. Lekár však našiel cvik, ktorý napovie veľa o tom, ako ste na tom po telesnej stránke!

Ako na to?

Postavte sa, prekrížte si nohy, skrčte kolená a postupne choďte nižšie, až si napokon sadnete do tureckého sedu. Nepomáhajte si pritom rukami, ani sa o nič neopierajte. Mali by ste to zvládnuť bez akejkoľvek pomoci. Potom sa znovu rovnakým spôsobom postavte. Opäť sa ničoho nepridržiavajte a o nič sa neopierajte. Tento jednoduchý test prezradí, v akej ste kondícii!

Na začiatku si môžete dať 10 bodov za to, že ste vôbec stáli. Odpočítajte si jeden bod za každý okamih, kedy ste si behom testu museli pomôcť rukou alebo nohou. Čokoľvek sa počíta, aj to napr., že ste si položili dlaň na koleno. Pol bodu si odpočítajte za každé balansovanie. Ak máte 8 a viac bodov, gratulujeme! Fyzicky ste na tom dobre. Ak máte menej ako 40 rokov a dosiahli ste menej než 7 bodov, mohli by ste skúsiť lekciu jogy alebo iný šport. Nie je na škodu prehodnotiť svoj životný štýl..

Pozrite sa, ako niektorí dopadli! Nie všetci zvládli test na sto percent:

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9