Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Jednoduchý spôsob, ako si skontrolovať štítnu žľazu: Teplomer ako účinný pomocník

Tonik je osviežujúcou vodou, ktorá poteší hlavne v letných mesiacoch! Zobraziť galériu (2)
Tonik je osviežujúcou vodou, ktorá poteší hlavne v letných mesiacoch! (Zdroj: thinkstock.com)

Je veľmi dôležitý a pre organizmus nevyhnutný orgán. Prostredníctvom svojich hormónov ovplyvňuje mnoho orgánov a systémov v tele. Štítna žľaza patrí medzi najväčšie žľazy ľudského tela. Ak nefunguje, predstavuje problém. Ako jednoducho zistiť, či ju máme v poriadku?


Dr. Broda Barnes upozorňuje na zníženú funkciu štítnej žľazy - hypotyreózu, ktorá sa v súčasnosti podceňuje. Je zodpovedná za množstvo ďalších zdravotných problémov. Týmto ochorením pritom trpí množstvo ľudí a to sa do toho nerátajú tí, ktorí ani len nevedia, že majú zníženú funkciu štítnej žľazy. Našťastie, existuje spôsob, ako jednoducho v pohodlí domova zistiť, ako je to s funkciou vašej štítnej žľazy. Odborník vyvinul diagnostický test, známy pod názvom "Barnesov test bazálnej teploty".

Čítajte tiež: Hrozivý vedľajší účinok ružových tabletiek: Po tejto chybe vás čaká hormonálny celibát

Ako na to?

Jediné, čo budete potrebovať pri realizácii testu, je teplomer, ako sa píše na pharmacistben.com. Majte ho pripravený na nočnom stolíku. Keď sa zobudíte, ostaňte ešte v posteli a dajte si teplomer pod pazuchu. Nechajte ho tam 10 minút. Sledujte, akú teplotu ste si namerali. Ide o tzv. "skorú rannú bazálnu teplotu", ktorá by normálne mala byť medzi 36.6 až 36.8.

Jednoduchý spôsob, ako si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak máte teplotu nižšiu, vaša štítna žľaza pracuje slabšie, ako by mala, čo znamená, že by mohlo ísť o hypotyreózu. Tú spoznáte tiež podľa nedostatku energie, únavy, chronickej bolesti hlavy či vypadávania vlasov. Namerali ste si teplotu vyššiu ako 36.8˚C? Môžu byť za tým dve veci. Buď vaša štítna žľaza pracuje príliš rýchlo (hypertyreóza) alebo máte v tele nejaký zápal. Pre čo najjednoznačnejší výsledok sa odporúča vykonať test min. 3 dni po sebe.

Myslite však na to, že za zvýšenou bazálnou teplotou môžu byť aj iné zdravotné stavy. Vyššie číslo na teplomery môžu vidieť ženy počas menštruácie, pacienti s infekčným ochorením, či s niektorými chronickými zápalovými ochoreniami ako artritída. Všímajte si aj iné príznaky a nezabúdajte, že jediný, kto vám naozaj pomôže je lekár.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9