Alkohol je horší ako časovaná bomba: Z tohto zistenia vás zamrazí až v kostiach

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2018-01-09 05:55:00

S každým ďalším pohárikom alkoholu si pripíjate aj na zvýšené zdravotné riziko, to už dávno viete. Závery najnovšieho britského výskumu však nepotešia ani tých, ktorí pijú iba príležitostne. Alkohol poškodzuje DNA kmeňových buniek a môže byť spúšťačom procesov vedúcich k jednej z najobávanejších diagnóz.

 

Podľa nadácie Cancer Research UK zvyšuje pitie alkoholu riziko vzniku siedmich typov rakoviny, vrátane takých bežných foriem, akými sú napríklad rakovina prsníka či rakovina čriev. Dôvodom je acetaldehyd, ktorý v ľudskom tele vzniká pri metabolizácii alkoholu a poškodzuje DNA kmeňových buniek. A keď sa zo zdravých kmeňových buniek stanú chybné, môžu podnecovať zhubné rakovinové mutácie.

Čítajte viac: Smrteľná kombinácia alebo len mýtus? Čo sa stane v tele po konzumácii antibiotík a alkoholu

Výskumníci našli dôkaz pri testovaní účinkov alkoholu na myšiach. Zvieratá dostali etanol a vedci sledovali, ako sa v ich tele bude správať. Zistili, že acytaldehyd, ktorý telo produkuje po konzumácii alkoholu, pôsobí ako jed. Acytaldehyd sa síce v tele snažia rozložiť enzýmy (dehydrogenázy) na acetát, ktorý vedia bunky využiť ako zdroj energie, ale miliónom ľudí po celom svete tieto enzýmy buď chýbajú (juhovýchodná Ázia), alebo sú nositeľmi ich chybnej verzie.

Telo sa pred poškodením snaží chrániť aj pomocou opravných systémov DNA, ale niektorí ľudia sú nositeľmi mutácií, ktoré znemožňujú ich efektívne fungovanie.  Z toho vyplýva, že na regeneráciu organizmu po alkoholickom opojení sa nemožno spoliehať. Alkohol je pre bunky tým škodlivejší, čím viac to s ním preháňame. Len v Británii každoročne súvisí viac ako 12-tisíc prípadov rakoviny s pitím alkoholu. Štúdiu, ktorú vykonalo molekulárne laboratórium Cambridgeskej univerzity zverejnil magazín Nature.

 

Fotogaléria


Tagy:
alkohol pitie rakovina kmeňové bunky DNA

2018-01-09 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia