Napraví škody spôsobené fajčením: Ovocie, ktoré dokáže zmierniť poškodenie pľúc

Zdroj: thinkstock.com
2018-01-13 06:00:00

To, že fajčenie je nezdravým zlozvykom vie už každý. Táto neresť má však takú silu, že aj niekoľko rokov po tom, čo ste si zapálili poslednú cigaretu, sa negatívnych účinkov nezbavíte. Vaše pľúca budú stále poškodené. Vedci však prišli na to, ako toto poškodenie zmierniť!

Konzumácia troch jabĺk denne spomaľuje prirodzené starnutie pľúc a opravuje škody spôsobené fajčením, ako potvrdila štúdia. Výskumníci dokonca tiež zistili, že rovnaké výhody sa dosahujú aj pri konzumácii dvoch paradajok každý deň! Ochranné účinky však majú len čerstvé odrody. Konzervované alebo spracované paradajky a jablká nemajú také účinky.

Čítajte tiež: Odborníci testovali kvalitu olivových olejov: Pozrite sa, ktoré pohoreli!

Vyhnú sa nepríjemnej chorobe

Štúdia odhalila, že prirodzený pokles funkcie pľúc počas 10 rokov bol pomalší u bývalých fajčiarov so stravou, súčasťou ktorej bola zvýšená konzumácia paradajok a jabĺk. Vedci z Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health dospel k záveru, že výhody sú odvodené z dvoch paradajok alebo troch druhov ovocia každý deň. Podľa nich sú jablká ovocím, ktoré v sebe skrýva množstvo zdraviu prospešných látok, dobrých pre pľúca. Tieto zistenia dávajú nádej, že sa fajčiari tak vyhnú vzniku nevyliečiteľnej chronickej obštrukčnej choroby pľúc (CHOCHP), ako sa uvádza na dailymail.co.uk.

CHOCHP je zastrešujúcim termínom pre choroby od emfyzému po akútnu bronchitídu, ktorá môže spôsobiť dýchavičnosť.

Vedúca autorka Dr. Vanessa Garcia-Larsenová dodala: "Táto štúdia ukazuje, že strava môže napomôcť k  zmierneniu poškodenia pľúc u ľudí, ktorí prestali fajčiť. Taktiež naznačuje, že strava bohatá na ovocie môže spomaliť proces prirodzeného starnutia pľúc, aj v tom prípade, že ste nikdy nefajčili. Zistenia podporujú potrebu odporúčaní v oblasti stravovania, najmä pre ľudí, u ktorých existuje riziko vzniku ochorení dýchacích ciest, ako je CHOCHP. "

Ako bola štúdia vykonaná?

Výskumníci hodnotili stravu a funkciu pľúc u viac ako 650 dospelých v štúdii publikovanej v časopise European Respiratory Journal. Rovnaké pľúcne testy, ktoré merajú ich schopnosť absorbovať kyslík a vylúčiť sa potom opakovali na dobrovoľníkoch o desať rokov neskôr. Štúdia ukázala, že strava môže spomaliť prirodzené starnutie. Medzi bývalými fajčiarmi bolo spojenie medzi stravou a pľúcnou funkciou ešte výraznejšie!

Čo vedci zistili?

Bývalí fajčiari, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom rajčín a ovocia, mali v priebehu desaťročného obdobia pomalší pokles o 80 ml. To naznačuje, že živiny v strave pomáhajú napraviť škody spôsobené fajčením, tvrdí Dr. Garcia-Larsenová.

"Funkcia pľúc začína klesať okolo tridsiateho roku s variabilnou rýchlosťou v závislosti od všeobecného a špecifického zdravia jednotlivcov. Naša štúdia naznačuje, že konzumácia väčšieho množstva ovocia na pravidelnej báze môže pomôcť zmierniť starnutie a taktiež napraví škody, ktoré po sebe zanechalo fajčenie. Strava by sa mohla stať jedným zo spôsobov boja proti rastúcej diagnóze CHOCHP na celom svete,“ dodala odborníčka.

Chudobná funkcia pľúc bola v priebehu rokov spojená s ochorením srdca.

Fotogaléria

2018-01-13 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia