Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Grganie ako varovný signál: Toto vám chce žalúdok povedať po jedle!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Grganie je nepríjemné, ale na druhej strane zdraviu prospešné, ako hovorí jedno čínskej príslovie. Hoci na odgrgnutie u bábätka čakáme priam nedočkavo, ak si grgne dospelý, môže nás to poriadne znechutiť. Vo väčšine prípadov nepredstavuje grganie nič závažné. Nikoho by preto nenapadlo, že by mohlo byť prejavom niečoho vážnejšieho.

 

Medzi najčastejšie príčiny grgania patrí neznášanlivosť laktózy, intolerancia fruktózy, celiakia, alebo jednoducho črevný systém nevie spracovať sacharidy. Grganie je odpoveďou organizmu, že v črevách niečo nie je v poriadku, no na druhej strane to nemusí byť nič vážne.

Čítajte tiež: Odborníci testovali kvalitu olivových olejov: Pozrite sa, ktoré pohoreli!

Jeme príliš rýchlo

Odhliadnuc od toho, že grganie je len prejav, môže zároveň naznačovať, že sme presýtení a jeme príliš rýchlo. Takmer neustále máme tendenciu sa ponáhľať, hltavo a rýchlo jesť.

„Jednou z najčastejších príčin grgania je hltanie vzduchu,“ hovorí gastroenterológ Paul Berggreen.

Spozorovaný odkaz:

 

Grganie prichádza v momente, ak sa horná časť pažerákového zvierača uvoľní a vzduch sa dostane von. Je to neklamný znak toho, že by sme mali spomaliť. Čím pomalšie jeme, tým je tendencia jesť oveľa nižšia, takže sa znižuje aj počet prijatých kalórií. 

Nosné dutiny sú upchaté

Každý z nás pozná ten pocit – upchatý nos, nemôžeme dýchať, preto dýchame ústami. Prehĺtame vzduch viac, ako by sme chceli. Keď nás trápia alergie či prechladnutie, mali by sme jesť pomaly. Dostane sa tak do tela menej vzduchu.

Pijete veľa sódy

Iste sa to vám alebo niekomu z vašich kamarátov už stalo. Vypijete sódu, bublinkovú limonádu a je to tu. Grganie. Sýtené nápoje v podstate dostávajú vzduch priamo do žalúdka, no grganie, ktoré vychádza zo žalúdka je hlasnejšie. A nevonia práve vábne. Je to tým, že vychádza zo žalúdka, kde je jedlo už čiastočne natrávené a má svoju charakteristickú vôňu.

Trpíte refluxom

Reflux sa netýka len detí, ale aj dospelých. Sprevádza ho však aj nevoľnosť, pálenie záhy. Ak sa dajú dokopy všetky tieto symptómy, mohlo by ísť o refluxnú chorobu pažeráka.

Grganie ako varovný signál:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

„Ľudia majú pocit, že potraviny alebo tekutiny prechádzajú do hrudi alebo dokonca do krku,“ hovorí Berggreen.

Refluxu sa zbavíte:

  • Neľahnite si po jedle aspoň tri hodiny
  • Nechoďte spať s prázdnym žalúdkom
  • Jedzte menej
  • Vyhýbajte sa citrusom, kofeínu, koreneným a kyslým potravinám

Máte paralyzovaný žalúdok

Žalúdok je svalovým orgánom, ktorý môže byť paralyzovaný. Paralýza bráni žalúdku vyprázdniť sa poriadne, čoho výsledkom je grganie.

„Ochrnutie žalúdka je bežné u pacientov, ktorí trpia diabetom, pretože práve cukrovka vie ovplyvniť nervy po celom tele, vrátane žalúdka,“ povedal Scott Gabbard.

Nie vždy však za týmto stavom musí byť iba cukrovka. Lekári zatiaľ jasné príčiny neodhalili. 

Viac o téme: TrávenieGrganie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9