Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

O dôvod viac, prečo tráviť Vianoce s rodinou: Tieto štyri jazvy zanechá samota na vašom tele!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Nielen na Vianoce, ale aj počas všedných dní by ste si mali nájsť čas na priateľov a rodinu. Osamelosť je totiž horšia než zlá, potvrdzujú vedci. Ľudské srdcia láme viac ako sklamaná láska. Pocity prázdna môžu nahlodať nielen vašu dušu, ale aj telo!

 

Osamelosť a sociálna izolácia má podľa vedcov dramatický dopad na psychiku a telo. Pocity, ktoré ju sprevádzajú, sú také škodlivé, že sa dajú porovnať s toxickými účinkami 15 vyfajčených cigariet denne – a to sa týka nielen seniorov, ale aj mladých ľudí, uvádza portál Iflscience.com.

Čítajte viac: Chcete žiť dlhšie ako ostatní? Storočných ľudí spájajú tieto duševné vlastnosti!

Sociálna izolácia zvyšuje riziko náchylnosti na depresiu a takisto môže byť príčinou spáchania samovraždy vo vyššom veku. Navyše, bez duševnej stimulácie prameniacej zo sociálnej interakcie čelia osamelí ľudia o 64 percent vyššej pravdepodobnosti, že budú trpieť demenciou, resp. neurodegeneratívnym ochorením.

O dôvod viac, prečo
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Z výskumov rizikových skupín tiež vyplýva, že osamelosť vedie k vysokému krvnému tlaku, obezite a zvyšuje pravdepodobnosť skoršieho úmrtia o 26 percent. U ľudí, ktorým v živote chýbajú sociálne kontakty a stimuly, je riziko chradnutia a podlomeného zdravia také veľké, že sa stáva „liečba“ osamelosti generačnou výzvou pre lekárov, polikov i celú spoločnosť. 

Štyri časté zdravotné dôsledky samoty

  • depresia a myšlienky na samovraždu
  • demencia
  • vysoký krvný tlak
  • obezita

 

 

Viac o téme: SamotaOsamelosť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9