Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežná vec s dramatickými účinkami na mozog: Na tohto pomocníka sa už nespoliehajte!

Používanie internetového vyhľadávača môže mať neblahý vplyv! Zobraziť galériu (2)
Používanie internetového vyhľadávača môže mať neblahý vplyv! (Zdroj: thinkstock.com)

Málokto by si dnes bez neho vedel predstaviť každodenný život. Je to užitočný pomocník, ktorý vyrieši množstvo problémov. Na druhej strane, negatívne vplýva na mozog bez toho, aby sme si to uvedomovali. Prečo by sme mali obmedziť používanie internetového vyhľadávača?

 

Na prvý pohľad sa nezdá, že by na tom malo byť niečo zlé. Práve naopak. Na internetový vyhľadávač sa mnohí spoliehajú každý deň, keď chcú nájsť či overiť si nejakú informáciu. Chcete vedieť recept na chutný koláč? Trápia vás zdravotné problémy a vy neviete, čo sa za nimi skrýva? Pomôže internetový vyhľadávač...

Čítajte tiež: Divotvorný cesnak: Pomocník z kuchyne prekvapuje, je lepší ako lieky!

Hrozí degeneratívne ochorenie

Expert varuje, že používanie vyhľadávacieho nástroja namiesto aktívneho využívania mozgu by mohlo zvýšiť šancu na vznik degeneratívneho ochorenia, uvádza mirror.co.uk. Keď vyhľadávame informácie na internete, nezaťažujeme svoj mozog a nechávame ho odpočívať. A to je tá chyba! Nervové bunky odumierajú a nové sa už nevytvárajú. Reč je o zvýšenom riziku vzniku demencie, pri ktorej dochádza k vymazávaniu pamäťových stôp a zhoršeniu jazykových schopností. Túto nebezpečnú chorobu mozgu tiež sprevádzajú problémy s orientáciou, hrozí, že človek postupne zabudne na všetko, čo sa naučil.

Svoj mozog nezaťažujeme

Príznaky demencie sú u každého rôzne, no veľa závisí od toho, aký život viedol človek pred vznikom tejto choroby, aké mal záujmy a či a do akej miery namáhal svoj mozog. A s tým súvisí aj časté používanie inernetových vyhľadávačov, keď namiesto svojho mozgu necháme namáhať internet. Potvrdzuje to profesor Frand Gunn-Moore, podľa ktorého dnes ľudia namiesto mozgov používajú internet na to, aby získali určité informácie. Mozog by totiž namáhali už pri takej činnosti, ako je získavanie informácii svojvoľne, bez internetu.

Foto: Thinkstock.com
Zobraziť galériu (2)
Foto: Thinkstock.com  (Zdroj: thinkstock.com)

Je dôležité podporovať zdravie mozgu a používať ho. V súčasnosti sa však mnohí spoliehajú radšej na internet. Ak sa chceme niečo dozvedieť, dozvieme sa to online, než aby sme sa snažili si spomenúť na informácie a zaloviť tak v našej pamäti. Budeme však ešte musieť počkať, aby sme videli, či to skutočne ovplyvňuje prevalenciu demencie,“ povedal biológ z University of St Andrews v Škótsku.

Aby sme sa vyhli demencii, je dôležité pravidelne zaťažovať mozog. Okrem vyváženej potravy na myseľ a pamäť pozitívne vplýva lúštenie krížoviek, hra šachu, čítanie kníh. Výborná je akákoľvek aktivita, ktorá namáha mozog a trénuje pamäť.

Viac o téme: PočítačInternetový vyhľadávač
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9