Smrteľná kombinácia alebo len mýtus? Čo sa stane v tele po konzumácii antibiotík a alkoholu

Antibiotiká s alkoholom radšej nekombinujte.
Zdroj: profimedia.sk
2017-12-05 18:00:00

Ak berieme antibiotiká, nesmieme piť alkohol. Zaužívané tvrdenie, o ktorom už vie takmer každý. Mnohí však už zažili zlé načasovanie choroby a užívanie antibiotík práve vtedy, keď majú isť na oslavu či iné podujatie. Veď jeden pohárik alkoholu neuškodí? Alebo nie?

Zo všetkých strán počúvame, ako je konzumácia alkoholu pri užívaní antibiotík zlá. Na druhej strane, snáď nás nezruinuje jeden malý dúšok alkoholického drinku..

Čítajte tiež: Zradný dôsledok pitia čaju: Ženu dostal do kritického stavu

Po prvé je dôležité si uvedomiť, prečo a na čo sa užívajú antibiotiká, ako píše womenshealthmag.com. Vaše telo bojuje proti škodlivým bakteriálnym infekciám, na ktoré sú antibiotiká dobré. Na vírusové ochorenia, ako napr. chrípka, však nezaberajú. Antibiotiká v podstate zabíjajú baktérie, ktoré vám môžu spôsobiť bolesť v krku, bolesť uší, hlavy a zvýšiť teplotu.

Napriek tomu, že konzumácia alkoholu neznižuje účinnosť antibiotík, môže zhoršiť mnohé vedľajšie účinky, vrátane žalúdočných ťažkostí, hnačky, nevoľnosti a ospalosti, ktoré sa spájajú s antibiotikami, ako hovorí Louise M. Dembryová, MD, profesorka medicíny, infekčných ochorení a epidemiológie na Yale University School of Medicine a School of Public Health. A to nie sú ideálne stavy, keďže vaše telo funguje v slabšom režime. Navyše, alkohol môže spomaliť schopnosť vášho tela úplne sa zotaviť  a obnoviť energetické hladiny, čo spôsobila infekcia.

Smrť pečeňových buniek

A to nie je všetko! Spotreba antibiotík a alkoholu súčasne môže byť nebezpečná pre vašu pečeň, ktorá zvyčajne detoxikuje odpadové produkty z tela. Ako uvádza odborníčka, niektoré antibiotiká môžu stresovať pečeň.

"To znamená, že môžu spôsobiť toxicitu pre pečeňové bunky, čo môže viesť k smrti buniek pečene alebo dokonca tiež ovplyvniť celkovú funkciu pečene, takže tento orgán nebude fungovať tak, ako by mal," upozorňuje odborníčka.

Áno či nie alkoholu?

Existujú však antibiotiká, ktoré nespôsobujú pri pití alkoholu takéto problémy? Aj keď profesorka medicíny priznáva, že niektoré antibiotiká sú menej problematické než iné, je lepšie sa poháriku alkoholu radšej vyhnúť.

"Ak užívate antibiotiká, je to z toho dôvodu, že máte infekciu. Preto je najlepšie sa vyhnúť všetkému, čo by mohlo mať nejaký vplyv na prirodzenú schopnosť tela liečiť sa a prekonať infekciu, vrátane alkoholu."

Fotogaléria

2017-12-05 18:00:00  |  Foto: Profimedia.sk  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia