Prekvapivý dopad manželstva: Dramatické zmeny v mozgu, ktoré vás zaskočia

Uzavretie manželskému zväzku má pre pár ešte jeden benefit, ktorí ocenia.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-26 15:30:00

Žili šťastne až do smrti. A nielen to! Uzavretie manželskému zväzku má pre pár ešte jeden benefit, ktorí ocenia. Ochráni ich pred chorobou, ktorá sa prejavuje zhoršením pamäte a rozumových schopností v dôsledku degeneratívnych zmien v mozgovom tkanive.

Nebuďte sami!

Hoci dnes už žije veľa párov nadivoko, teda bez sobáša, je to veľká škoda! Manželstvo má predsa len svoje výhody! Samozrejmosťou je, že ide o väčší záväzok, ktorý je zárukou stability. Aj keď na druhej strane človek si v dnešnej dobre nemôže byť ničím istý, predsa len je tu jedna veľká výhoda, ktorú prináša manželský zväzok. Výskumníci z UCL zistili, že môže byť prínosom pre duševné zdravie, ako sa uvádza na independent.co.uk!

Čítajte tiež: Každodenný hygienický návyk sa vám môže vypomstiť: Dôsledky, ktoré nikto nečakal

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry zistila, že samota po celý zvyšok vášho života môže zvýšiť riziko vzniku demencie o 42% v porovnaní s manželskými pármi. Ľudia, ktorí boli ovdovení, sú tiež vo väčšej miere vystavení riziku - s vyššou pravdepodobnosťou 20%.

Výskumníci z University College v Londýne skúmali zistenia z 15 samostatných štúdií, z ktorých všetky skúmali vzťah medzi rizikom demencie a rodinným stavom. Kombináciou výsledkov z 15 štúdií výskumníci dokázali analyzovať údaje od viac ako 800 000 ľudí na celom svete!

Ako je to možné?

Podľa Dr. Laury Phippsovej z inštitútu Alzheimer’s Research UK existuje veľa dôvodov, prečo môže manželstvo viesť k mnohým zdravotným prínosom.

"Ľudia, ktorí sú ženatí, majú tendenciu byť na tom finančne lepšie, čo je faktor, ktorý je úzko prepojený s mnohými aspektmi nášho zdravia. Taktiež sa manželia môžu navzájom podporovať v zdravých návykoch, dbať o zdravie toho druhého a poskytnúť mu dôležitú sociálnu podporu," uviedla odborníčka.

Dr Andrew Sommerlad, psychiater v spoločnosti UCL a jeden z výskumníkov štúdie, vysvetlil, ako zdravší životný štýl môže mať priamy vplyv na duševné zdravie.

"Keď sa rozvinia demencia, stane sa jedna vec - nahromadenie poškodenia v mozgu. Myslíme, si, že to možno znížiť udržaním si zdravia tým dodržiavaním zdravej výživy, cvičením a liečbou zdravotných problémov, akými sú napr. cukrovka. Taktiež predpokladáme, že je možné rozvinúť kapacitu mozgu, ktorá sa volá kognitívna rezerva tým, že odvrátime poškodenie mozgu na dlhšiu dobu. Dá sa to napr. vzdelávaním sa a udržiavaním aktívneho duševného a spoločenského života," povedal Dr Sommerlad.

Manželstvo a starostlivosť, ktorú si partneri poskytujú navzájom, môžu prispieť k zníženiu rizika duševného ochorenia v neskoršom živote.

Fotogaléria

2017-12-26 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia