Gumička do vlasov ako zdroj infekcií? Na prvý pohľad banálna vec, v skutočnosti problém

Gumičky do vlasov môžu spôsobiť zdravotné problémy.
Zdroj: thinkstock.com
2017-12-03 15:30:00

Gumička je často najlepšou priateľkou vlasov. Pre ženy predstavuje neoceniteľného pomocníka, keď potrebujú vlasy stiahnuť, spevniť a udržať na mieste. Tvrdenie, že gumičky do vlasov môžu ohroziť zdravie, nie je však žiadny vtip!

Mnohí si ani len neuvedomujú, ako často manipulujú s gumičkou do vlasov. Často si ju dávajú do vlasov, potom zase dole a naspäť, položia ju kade-tade, občas im spadne na zem... Tento elastický pomocník sa tak vďaka tomu stáva výdatným zdrojom nečistôt a ideálnym miestom pre baktérie, ako sa uvádza na allure.com.

Čítajte tiež: Parfém, ktorý nepustíte z rúk: Unikátny recept na výrobu zdravšej alternatívy

Gumičky predstavujú perfektné prostredie pre rast baktérií a mikroorganizmov. Malí neželaní spoločníci sa dostávajú do gumičiek najčastejšie nesprávnym zaobchádzaním. Ruku na srdce. Aj vy si ich dávate na zápästie, aby ste ich tak mali po ruke? Na prvý pohľad banalita, v skutočnosti však problém!

Zle je hlavne vtedy, ak zaspíte s gumičkou na zápästí. Môžete si tým privodiť kožné ekzémy, no taktiež hrozí aj porucha krvného obehu v ruke v dôsledku toho, ako je gumička tesná. V rukách sú totiž hlavné tepny. Ak by ste zbadali červený otlak od gumičky na zápästí, môže ísť o varovný signál toho, že vám nedostatočne prúdi krv. Preto je dobré zbaviť sa zlozvyku módy gumičky okolo zápästia.

Správna hygiena pomôže

Ako upozorňuje dermatologička Michele J. Farberová z New Yorku, na gumičky sa zachytávajú baktérie. Stačí, ak nám padnú na podlahu alebo ak ich používame v posilňovni či máme umiestnené v kabelke.

"Hoci infekcie z vlasových gumičiek sú menej časté, je dobré občas ich umyť antibakteriálnym mydlom alebo ich vymieňať za nové častejšie, aby ste znížili riziko," tvrdí odborníčka a pokračuje: "Dodržiavanie správnej hygieny rúk je tiež veľmi dôležité v prevencii infekcie. Taktiež si treba dávať pozor, že keď už máme gumičku omotanú okolo zápästia, nemala by nás príliš tlačiť a byť tesná, aby nedošlo k podráždeniu pokožky."

Nebezpečné baktérie v pokožke

Podľa dermatologičky by gumička mohla odrieť pokožku na zápästí. Jej trenie na pokožke môže ľahko spôsobiť malé ranky. Ak by boli ranky hlbšie, môže umožniť baktériám, ktoré normálne žijú na pokožke, alebo potenciálne nebezpečným patogénom ako MRSA alebo E. coli, preniknutie do hlbších vrstiev, kde nemajú čo robiť. Skorým príznakom je bolestivá ružová rana, z ktorej nakoniec môže byť tzv. absces kože, čo je bakteriálne ochorenie na pokožke.

Aj gumička na vlasoch môže uškodiť! Obzvlášť vtedy, ak ňou silno pritlačíte vlasy, resp. zatiahnete. Hrozí extrémne veľký tlak na vlasovú líniu, ktorá je veľmi citlivá. Výsledkom je poškodenie vlasových folikul do takej miery, že vypadnú, čo vedie k trvalo ustupujúcim vlasom. Taktiež sa neodporúča mať zopnuté vlasy gumičkou počas spánku. Keďže sa v noci stále budíte a prehadzujete z jednej strany na druhú, vyvíja sa väčší tlak na korene vlasov.

Fotogaléria

2017-12-03 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia