Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Veľké zmeny v určovaní vysokého krvného tlaku: Nové čísla, ktoré predpovedajú problémy

Merajte si pravidelne krvný tlak! Zobraziť galériu (2)
Merajte si pravidelne krvný tlak! (Zdroj: thinkstock.com)

Kedy možno hovoriť o vysokom krvnom tlaku? Americké asociácie American Heart Association (AHA) a American College of Cardiology (ACC) vydali nové pokyny, ktoré hovoria o tom, ktoré číslo pri meraní krvného tlaku značí hypertenziu. To je teraz nižšie!

Obe spomínané asociácie najnovšie definujú vysoký krvný tlak číslom 130 mm Hg alebo vyšším (systolický krvný tlak) a 80 mm Hg alebo viac (diastolický krvný tlak). Doteraz bol vysoký krvný tlak definovaný číslom 140 mm Hg alebo vyššom pri systolickom meraní a 90 alebo vyššom pri diastolickom.

Čítajte tiež: Káva s mliekom alebo kokosovým tukom? Toto radí odborník na výživu Peter Minárik

Tieto zistenia spôsobia, že ďalších 14 percent dospelých v USA alebo približne 30 miliónov ľudí bude teraz diagnostikovaných s vysokým krvným tlakom v porovnaní s počtom diagnostikovaných pred týmito novými usmerneniami. Tým sa celkový percentuálny podiel dospelých pacientov v USA s vysokým krvným tlakom zvýši z 32 na 46 percent, ako sa uvádza na livescience.com.

Usmernenia však zdôrazňujú, že pre väčšinu novoklasifikovaných pacientov bude odporúčanou liečbou zmena životného štýlu - strata hmotnosti a pridanie fyzického pohybu, nie lieky. Očakáva sa, že bude len malý nárast percenta dospelých pacientov v USA, ktorí dostanú lieky na krvný tlak - len 2 percentá.

Nižší je lepší

"Existuje rastúci počet dôkazov, že nižší krvný tlak je pre vaše zdravie lepší," povedal Dr. Steven Houser. Usmernenia by mali by pomôcť ľuďom predchádzať, diagnostikovať a liečiť vysoký krvný tlak čo najskôr," pokračuje Houser. "Videli sme potreby aktualizovať tieto usmernenia, aby odrážali skutočné hrozby vysokého krvného tlaku."

Tieto zistenia sú založené na dôkladnom preskúmaní takmer 1000 štúdií na túto tému, čo trvalo tri roky. Nové smernice teraz klasifikujú krvný tlak nasledovne:

  • Normálny: menej ako 120 mm Hg pre systolický tlak a 80 mm Hg pre diastolický.
  • Zvýšený: medzi 120-129 pre systolický a menej ako 80 pre diastolický.
  • Hypertenzia 1. stupňa: medzi 130-139 pre systolický alebo medzi 80-89 pre diastolický.
  • Hypertenzia 2. stupňa: najmenej 140 pre systolický alebo aspoň 90 mm Hg pre diastolický.

(Nové usmernenia odstraňujú staršiu kategóriu "prehypertenziu", ktorá sa používala pre ľudí so systolickým krvným tlakom medzi 120-139 mm Hg alebo diastolickým krvným tlakom medzi 80-89 mm Hg.)

Niekoľko nedávnych štúdií naznačuje, že nižší krvný tlak má pre pacientov značné zdravotné výhody. Napríklad štúdia z roku 2015, známa ako SPRINT, zistila, že pacienti, ktorí znížili systolický krvný tlak na približne 120 mm Hg, mali o 27 percent menej pravdepodobné úmrtie počas štúdie v porovnaní s pacientmi, ktorých liečebným cieľom bolo zníženie krvného tlaku na menej ako 140 mm Hg.

Pravidelné meranie krvného tlaku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Liečba hypertenzie

Nové usmernenia odporúčajú, aby lekári predpisovali lieky na krvný tlak pre pacientov s hypertenziou I. štádia, ak už mali zdravotné problémy, ako je srdcový záchvat alebo mŕtvica; alebo ak sú vystavení vysokému riziku srdcového infarktu alebo mozgovej príhody založenej na iných faktoroch, ako je prítomnosť cukrovky, uviedli autori.

Ľudia s hypertenziou 1. stupňa, ktorí nespĺňajú tieto kritériá, by mali byť liečení zmenou životného štýlu. Výborná je DASH diéta, ktorá má vysoký obsah ovocia, zeleniny a vlákniny, má nízky obsah nasýtených tukov a sodíka, taktiež pomôže cvičenie min. 30 minút denne trikrát do týždňa, obmedzenie príjmu alkoholu na menej ako dva poháre denne pre mužov a jeden nápoj denne pre ženy, ako odporúča Dr. Robert Carey, profesor medicíny a dekan na University of Virginia Health System School of Medicine. Odborník dúfa, že tieto nové usmernenia spôsobia, že "naša spoločnosť a lekári budú venovať oveľa viac pozornosti odporúčaniam na zmenu životného štýlu."

Hypertenzia 2 stupňa by sa mala liečiť zase kombináciou zmien životného štýlu a liekmi na krvný tlak.

"Verím, že tieto nové fakty umožnia skoré odhalenie vysokého krvného tlaku a umožnia skoré zmeny životného štýlu, aby sa zabránilo dlhodobým nepriaznivým účinkom neliečeného vysokého krvného tlaku," súhlasí s novými aktualizáciami Rachel Bondová z Women's Heart Health Program v nemocnici Lenox Hill v New Yorku.

Autori taktiež upozorňujú, aby brali lekári do úvahy "hypertenziu bieleho plášťa". K nej dochádza vtedy, keď je krvný tlak zvýšený v medicínskom prostredí, no nie v každodennom živote. To sa dá dosiahnuť pravidelným meraním krvného tlaku v pokoji domova.

Viac o téme: MeranieZdravieKrvHypertenziaVysoký krvný tlak
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9