Štyri dôvody, prečo je riziko srdcového infarktu najvyššie v zime

V zime je riziko infarktov vyššie ako inokedy!
Zdroj: thinkstok.com
2017-11-18 06:00:00

Zistite, ako chrániť svoje zdravie, keď vonku klesne teplota! Môže sezóna skutočne ovplyvniť najdôležitejší telesný orgán - srdce?

Výskum ukazuje, že existuje vzťah medzi chladným počasím a rizikom srdcového infarktu. Jedna štúdia v USA, ktorá sa zaoberá približne 600 000 hospitalizáciami srdcového zlyhávania v priebehu troch rokov zistila, že pravdepodobnosť úmrtia a trávenie dlhšieho času v nemocnici sa zhoršila v zime.

Čítajte tiež: Experti analyzovali zloženie medu z celého sveta: Výsledok testu potvrdil najväčšie obavy

Kanadská štúdia, ktorej sa zúčastnilo približne 113 000 pacientov vo veku 65 rokov a viac so srdcovým yvhlásila, že pri každom 1 °C, ako sa priemerné teploty znižujú, riziko srdcového infarktu sa zvyšuje o 0,7% . Prechod od 23 na 0 stupňov Celzia by napríklad zvýšil riziko o približne 17%! Existuje niekoľko dôvodov, prečo je vaše srdce zraniteľné v najchladnejších mesiacoch!

Vaše krvné cievy sa zužujú

Keď ľudské telo pracuje na udržaní svojho tepla, najviac sa zameriava na ochranu životne dôležitých orgánov, ako je mozog a pľúca pred extrémnymi teplotami. Jednou z jeho odpovedí je zúženie krvných ciev – krv sa ťažšie dostane do celého tela.

"Snaží sa zachovať prietok krvi do vašich životne dôležitých orgánov," hovorí MUDr. Martha Gulatiová, kardiológička na univerzite v Arizone.

To znamená, že vaše srdce musí búšiť ťažšie a rýchlejšie, aby vaše telo dostalo kyslík, ktorý potrebuje. Napríklad chôdza po jednej ulici môže byť v jarnom období nenáročná, ale počas zimy sa to tak nemusí zdať, keďže vaše srdce búši rýchlejšie. Pri zvyšovaní srdcovej frekvencie a krvného tlaku sa zvyšuje aj riziko krvných zrazenín, mozgovej príhody a srdcového infarktu. Chráňte sa tým, že sa teplo oblečiete - hlavne časti tela, ako ruky, nohy a hlavu. Tie totiž môžu stratiť veľa telesného tepla - takže vaše srdce nemusí pracovať tak silno na reguláciu teploty, hovorí doktorka.

Nezdravá strava ako riziko

Počas zimného obdobia zvykneme dávať prednosť nezdravým jedlám. Stravovacie návyky pritom ovplyvňujú nielen našu postavu, ale mohli by tiež ohroziť naše srdce, ako dodala p. Gulatiová. Nasýtený tuk a sodík sa spájajú s kardiovaskulárnymi problémami v každom ročnom období. Týka sa to hlavne zimy, kedy sa oddávame nezdravým pochúťkam. "Najväčším problémom je soľ, pretože zadržiava v tele tekutiny," hovorí Dr. Gulatiová. Keď máte problémy so srdcom, všetka voda v tele vám sťažuje pumpovanie srdca. Dr Gulatiová odporúča piť dostatok vody predtým, než vyrazíte na párty a taktiež dať prednosť zdravým jedlám, namiesto sladkostí a alkoholu.

Veľké množstvo jedla, ktoré ľudia konzumujú prevažne v zime, môže spôsobiť riziko srdcového infarktu, hovorí Dr. Frishman. Kedykoľvek budete jesť ťažké jedlo, váš tráviaci systém doslova prosí o viac krvi, aby pomohol udržať veci v pohybe. Keď po ťažkom jedle vyjdete von do zimy, na telo sú kladené zvýšené nároky. Do srdca smeruje veľmi málo krvi a ešte k tomu žalúdok hovorí: Potrebujem krv! Tieto faktory môžu prispieť k riziku vzniku infarktu. Okrem udržiavania tepla a zdravého stravovania sa odporúča cvičenie pred jedlom alebo po, aby ste mali dobré trávenie.

Vakcínou proti infarktu?

Jedna štúdia zistila, že vakcína proti chrípke znižuje riziko srdcového výskytu – vrátane srdcového infarktu, mozgovej príhody a dokonca aj smrti – o približne tretinu počas nasledujúceho roka. Ak sa nedáte zaočkovať a ochoriete, váš systém bude pod veľkým stresom. Boj proti chorobe kladie zvýšené požiadavky na telo, ak už máte slabé srdce. Ak by starší človek dostal chrípku, jeho fyziologické požiadavky na telo a srdce vás môžu zabiť.

Aj keď sa mnohí tešia na sviatky, môžu byť zároveň veľmi stresujúce. Príprava jedál, upratovanie domácností, zaobchádzanie s rodinou môže mnohých stresovať. Jeden výskum spája aktivitu amygdaly, časti mozgu spojenú so stresom, s vyšším riziko kardiovaskulárnych príhod. Preto odborníci odporúčajú, aby ste urobili všetko pre zníženie stresu. Choďte si zacvičiť, čo má dvojitý prínos na znižovanie úrovne stresu a na posilňovanie srdca.

Pozor na osamelosť

Cez sviatky sa mnohí cítia osamelo. Jedna štúdia v denníku BMJ Heart odhalila, že slabé sociálne vzťahy zvýšili riziko srdcového infarktu o takmer 30 percent. Depresia je spojená s väčším rizikom srdcového infarktu. Duševné zdravie je spojená s väčším riziko srdcového infarktu, pravdepodobne preto, lebo duševné zdravie spôsobuje, že je ťažšie udržať krok so zdravými zvykmi. Podľa odborníkov, ak sa cítite osamelo, môžete vyskúšať dobrovoľníctvo. Budete mať z toho dobrý pocit, pri ktorom sa aktivuje centrum potešenia v mozgu.

2017-11-18 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia