Kedy sú zranenia najhoršie? Pozor na toto časové obdobie, vtedy sa liečia pomalšie!

Zdroj: thinkstock.com
2017-11-25 15:30:00

Utrpieť úraz nie je nič príjemné. O to viac, ak k nim dôjde v nočných hodinách! Nová štúdia z Anglicka zistila, že úrazy, ku ktorým dôjde v noci, sa liečia pomalšie ako tie, ktoré sa vyskytnú počas dňa.

Spomaľuje liečenie

Nočné kožné zranenia sa uzdravujú asi o 60 percent pomalšie ako zranenia za denného svetla, uvádza sa v štúdii, publikovanej v časopise Science Translational Medicine. Dôvodom môže byť aj cirkadiánny rytmus kožných buniek, ktoré, podobne ako takmer všetky bunky v tele, fungujú v 24-hodinovom cykle a v noci sa dostanú do pokojného stavu, ako sa píše na livescience.com. Výskumníci však boli ešte viac prekvapení ďalším odhalením. Nielenže sa v noci spomaľuje proces hojenia, ale konkrétny čas zranenia určuje, ako rýchlo dôjde k uzdraveniu!

Čítajte tiež: Kožná lekárka radí, ako v zime používať make-up: Na prvom mieste je výber krému

"Zistili sme, že kvalita liečby závisí aj od času, kedy ste sa zranili," povedal vedúci štúdie autor Ned Hoyle, výskumník molekulárnej biológie na Cambridge University vo Veľkej Británii. "Rýchlosť liečenia závisí od rýchlosti určitých buniek, ktoré sa môžu dostať do zranenej oblasti, aby ju opravili, a to závisí od ich mikroštruktúry, ktorú kontrolujú biologické hodiny."

Vedci sa v rámci výskumu pozreli najprv na bunky kože nazývané fibroblasty, ktoré pestovali v laboratórnych nádobách v priebehu niekoľkých dní, ako povedal Hoyle. Tieto bunky sa nachádzajú v najhlbšej vrstve kože, nazývanej dermis. Keď dôjde k poraneniu, fibroblasty sa dostanú až na povrch, kde majú za úlohu syntetizovať a budovať štrukturálnu podporu novej kože, ktorá zahŕňa takzvanú extracelulárnu matricu a kolagén.

Zmena aktívnych proteínov

Avšak, v závislosti od času v priebehu dňa, sa rýchlosť, ktorou sa fibroblasty pohybujú až na povrch pokožky, mení vďaka proteínu nachádzajúcemu sa v bunkách, ktorý sa nazýva aktín. Aktín je proteín, ktorý tvorí dôležitú časť cytoskeletu - podpornej štruktúry, ktorá dáva bunke svoj tvar. Keď sú bunky vedené svojimi biologickými hodinami počas spánku, zmení sa tvar aktínových proteínov.

"Zistili sme, že počas dňa má aktín väčšinou tvar dlhých vlákien, zatiaľ čo v noci je väčšina v globulárnej forme," povedal Hoyle. "Vieme, že aktínové vlákna sú veľmi dôležité, pretože umožňujú pohyb buniek."

V dôsledku týchto zmien fibroblasty „cestujú“ na miesto poranenia pomalšie v noci, keď aktín je väčšinou sférický.

Uzdravujúci čas rán

V neskoršom experimente v štúdii pozorovali vedci rovnaký účinok na koži myší.

A keď sa tím pozrel na lekárske záznamy o ľudských pacientoch, ktoré sa zotavovali z popálenín, našli dôkazy presne toho istého javu: "Zranenia spôsobené počas dňa boli v priemere zahojené za 17 dní v porovnaní s uzdravujúcimi časmi rany vzniknutými v noci, čo bolo 28 dní," povedal Hoyle.

Stále ešte nie je jasné, prečo sa však nočné rany od denných líšia. Vedci pôvodne očakávali, že fibroblasty nahradia stratu počas dňa, ale to sa nestane, povedal Hoyle.

"Toto je jeden z najviac prekvapivých výsledkov," povedal Hoyle. "To, čo vidíme, je pretrvávajúci čas zranenia."

Hoyle povedal, že toto zistenie by sa mohlo použiť v budúcnosti na vyvinutie techniky, ktorá by oklamala bunky, aby si mysleli, že ide o deň, v prípade, že je potrebné vykonať procedúru v noci. Mohlo by to byť technicky možné, dodal.

Okrem toho Hoyle povedal, že dúfa, že sa budú ďalej skúmať liečebné procesy, pretože sú extrémne zložité a zahŕňajú mnoho ďalších buniek a bielkovín okrem fibroblastov a aktínu.

Fotogaléria

2017-11-25 15:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia