Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Alarmujúci stav na Slovensku: Počet nakazených HIV narastá, dá sa tento trend zastaviť?

Hoci počet nových prípadov sa ročne v Európskej únii znížil o 6 percent, na Slovensku však vzrástol o viac ako 60 % od roku 2010. Zobraziť galériu (2)
Hoci počet nových prípadov sa ročne v Európskej únii znížil o 6 percent, na Slovensku však vzrástol o viac ako 60 % od roku 2010. (Zdroj: thinkstock.com)

Aj keď vírus HIV už dávno nie je rozsudkom smrti, považuje sa stále za veľkého strašiaka. Obzvlášť na Slovensku je postrachom, keďže počet nových infekcií stúpa! Z posledné tri roky u nás rekordne stúpol počet ľudí s týmto ochorením. Dočkáme sa konca tohto stúpajúceho trendu?


Kritická situácia v Bratislavskom kraji

V súčasnosti žije na celom svete s HIV až 36,7 milióna ľudí. Hoci počet nových prípadov sa ročne v Európskej únii znížil o 6 percent, na Slovensku vzrástol o viac ako 60 % od roku 2010! Za nárastom infekcie HIV vidia odborníci prevenciu podcenenú kritickými skupinami.

Čítajte tiež: Nepleťte si cottage syr s tvarohom: Zásadný rozdiel medzi nimi vás prekvapí

Od roku 1985 do júna 2017 bolo v našej krajine registrovaných spolu 934 prípadov infekcie vírusom ľudskej imunitnej nedostatočnosti, čo predstavuje historicky najvyšší výskyt nových prípadov za posledné tri roky. Len v období roku 2017 bolo diagnostikovaných a epidemiologicky vyšetrených 36 nových prípadov HIV infekcie. Získanie nákazy homosexuálnym stykom bolo stanovené v 64,6 % prípadov. Najviac nakazených žije v Bratislavskom kraji, kde je ich trikrát viac ako v Nitrianskom kraji, nasleduje Trnavský kraj.

Podľa MUDr. Azzadena Schunnara z Centra pre liečbu HIV/AIDS v Bratislave možno pripísať tento trend aj neznalosti: "Mnoho ľudí sa o túto tému nezaujíma a nepozná svoj HIV status, nie sú informovaní o možnostiach diagnostiky a liečby a tým pádom sú stále ohniskom nákazy."

Zvyčajne 2-4 týždne od nakazenia sa objavia príznaky podobné chrípke, ktoré po pár dňoch ustúpia. Len malé percento infikovaných cíti také ťažkosti, že vyhľadá lekára. Obyčajne príznaky nevedú k podozreniu na HIV infekciu.

Efektívna liečba

V liečbe HIV sa dnes dá bojovať kombináciou používania kondómov, predexpozičnej liečby, testovania, ale aj modernej medicíny prostredníctvom kombinovanej antiretrovírusovej liečby. Vyšetrovanie protilátok je v našej krajine prístupné každému. Kombinovaná antiretrovírusová liečba odďaluje nástup klinických príznakov ochorenia, znižuje vírusovú záťaž a prispieva k posilňovaniu imunitného systému človeka. Dodržiavaním liečebného režimu sa riziko prenosu môže znížiť o 96 %!

"Optimálne nastavená kombinovaná antiretrovírusová terapia slúži nielen ako liečba pre ľudí s HIV, ale aj ako profylaxia infekcie. Prispieva tak k ochrane verejného zdravia a je efektívnym nástrojom proti šíreniu HIV v populácii," zdôrazňuje MUDr. Mária Vachalíková z jedného z prvých infektologických centier na Slovensku.  

Za nárastom infekcie HIV
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Možnosť bezplatného anonymného testovania

Chcete zistiť svoj HIV status? Od novembra 2017 je zriadený Checkpoint, kde sa môžu záujemcovia dať bezplatne a hlavne anonymne otestovať. Možnosť budú mať hlavne populačné skupiny v zvýšenom riziku infekcie na území Bratislavského kraja. Projekt zahŕňa prevádzku testovacieho centra a HIV poradne, ktoré sa nachádzajú v priestoroch zdravotného strediska  na Babuškovej ulici v bratislavskom Ružinove. Centrum a poradňa budú dostupné v každý pracovný štvrtok od 16-tej do 19-tej hodiny. Testovanie bude prebiehať podľa pravidiel Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), pričom tím checkpointu tvorí pred-testový poradca, po-testový poradca a zdravotník. Prevádzak z Checkpointu zabezpečuje občianskej združenie Dom svetla Slovensko.

"Vďaka Checkpointu zvyšujeme dostupnosť testovania na HIV. Užívateľsky prívetivé ordinačné hodiny, výsledok na počkanie a individuálne poradenstvo vytvárajú komfortné podmienky pre zistenie HIV statusu," povedal Miloš Štefančík z Domu svetla Slovensko.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9