Orálne odhalenie, ktoré mužov nepoteší: Vedci našli spojitosť s rakovinou

Muži by si mali dávať pozor na orálny sex...
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-27 19:00:00

Orálny sex, tak často praktizované sexuálne uspokojovanie, obľúbené hlavne u mužov. Okorení vzťah medzi partnermi a prinesie nekonečné vzrušenie za dverami spálne. Drsnejšie pohlavie by si však malo dávať väčší pozor na jeho praktizovanie. To, čo sa na prvý pohľad môže zdať aj príjemné, môže byť zdraviu škodlivé!


HP vakcína aj pre mužov

Nová štúdia preukázala, že tí muži, ktorí vykonali orálny sex u piatich alebo viacerých partneriek, majú veľmi vysoké riziko rakoviny hlavy a krku, ako sa píše na dailymail.co.uk. Spôsobuje ju ľudský papilomavírus (HPV), ktorý môže za rakovinu krčka maternice. Hoci je súčasná miera diagnóz nízka - postihuje len 0,7% mužskej populácie - vedci na čele s Jons Hopkins varujú, že mnohí muži si ani len neuvedomujú riziko, ktoré je väčšie než u žien obzvlášť vredy, ak fajčia.

Čítajte tiež: Nahrávka, pri ktorej budete plakať od šťastia: Záchranár z linky 155 bábätku vrátil život

Štúdia je dôkazom toho, že muži potrebujú HPV vakcínu rovnako ako ženy. Dokonca v niektorých prípadoch je u mužov naliehavejšia! Spočiatku sa vakcína poskytovala dospievajúcim dievčatám, aby ich chránila pred rakovinou krčka maternice, ktorú spôsobuje HPV. Najnovšie údaje  však naznačujú, že výskyt rakoviny ústnej dutiny v USA do roku 2020 prekoná rakovinu krčka maternice! Sexuálne aktívni muži majú vysoké riziko.

Ženy si majú oveľa nižšie riziko

Existuje viac ako 100 rôznych druhov HPV, pričom niektoré z nich spôsobujú rakovinu. HPV kmene 16 a 18 sú známe tým, že spôsobujú rakovinu krčka maternice, pričom HPV16 je taktiež zodpovedný za rakovinu orofaryngu (ústna časť - týka sa úst a hltana). Podľa nového dokumentu, publikovaného v poprednom časopise Canals Oncology treba obmedziť výskyt rakoviny súvisiacej s HPV. Je potrebné zistiť, kto je najviac ohrozený a prečo!

"Z týchto dôvodov by bolo užitočné identifikovať zdravých ľudí, ktorí sú najviac ohrození rozvojom orofaryngálnej rakoviny, s cieľom informovať o potenciálnych stratégiách skríningu," povedal vedúci autor Dr Amber D'Souza, docent na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health.

Odborník dodal, že väčšina ľudí vykonáva orálny sex, ktorý je súčasťou ich milostného života, no mali by byť opatrní. Zaujímavé je, že perorálna infekcia HPV spôsobujúca rakovinu bola u žien zriedkavá bez ohľadu na to, koľko ústnych sexuálnych partnerov mali.

"Medzi mužmi, ktorí nefajčili, bol rakovinu spôsobujúci orálny HPV zriedkavý u každého, kto mal menej ako päť orálnych sexuálnych partnerov, hoci šanca na orálnu HPV infekciu sa zvýšila s počtom ústnych sexuálnych partnerov a s fajčením."

Výskumníci analyzovali údaje o 13 089 ľuďoch vo veku 20 až 69 rokov, ktorí boli súčasťou Národného prieskumu zdravia a výživy (NHANES) a boli testovaní na perorálne HPV. Následne tieto údaje porovnali s federálnymi údajmi o diagnózach rakoviny orofaryngu a úmrtiach na riziko rakoviny, spôsobenej orálnym HPV. Taktiež skúmali počet nových prípadov rakoviny orofyngálnej dlaždicovej bunky (OSCC), čo je najčastejší typ rakoviny orofaryngu.

Výsledky ukázali nízke riziko orálnej HPV infekcie u žien bez ohľadu na ich počet sexuálnych partnerov. Tie, ktoré mali jedného alebo žiadnych partnerov, mali najnižšiu mieru rakoviny spôsobujúcou orálny HPV - postihujúc 1,8 percenta fajčiariek a 0,5 percenta tých, ktorí si nezapálili cigaretu. Ak by ženy mali vo svojom živote dvoch alebo viacerých partnerov, miera infekcie mierne vzrástla na 1,5 percenta.

Medzi mužmi majú najnižšie riziko nefajčiari, ktorí nikdy nepraktizovali orálny sex - 1,5 percenta. Prevalencia sa zvýšila na 4 percenta u mužov nefajčiarov s dvoma až štyrmi partnermi. U mužov, ktorí holdovali cigaretám a mali dvoch až štyroch partnerov na orálny sex, bola sadzba 7,1%. Ešte vyššia bola u mužov - nefajčiarov, ktorí mali päť alebo viac partnerov (7,4%). Prevalencia infekcie bola najvyššia (15%) u mužov, ktorí fajčili a mali päť alebo viac partnerov na orálny sex.

Dr Carole Fakhry, docentka na oddelení otolaryngológie - chirurgia hlavy a krku, ktorá spoločne vypracovala štúdiu, uviedla: "V súčasnosti neexistujú žiadne testy, ktoré by sa mohli použiť na skríning ľudí na rakovinu orofaryngu. Je to zriedkavá rakovina. Pokračujeme však v ďalšom výskume HPV infekcie u mladých zdravých mužov.

Fotogaléria


Tagy:
sex rakovina ženy muži orálny sex

2017-10-27 19:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia