Zlom vo výskume detskej mozgovej obrny: Matky robia chybu už roky pred tehotenstvom

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-12 15:15:00

Správanie matky počas tehotenstva a pred ním môže ovplyvniť zdravie dieťaťa viac, ako sa doteraz myslelo. Austrálski vedci na základe výskumu objavili znepokojujúcu súvislosť medzi fajčením v tehotenstve a neurologickými poškodeniami plodu.

Matky, ktoré počas tehotenstva fajčia, ohrozujú svoje deti rizikom vzniku obávanej vývojovej poruchy – obrny. Zistili to austrálski vedci z University of Technology v Sydney, keď študovali, aké mechanizmy vyvolávajú bunkovú smrť. Tá hrozí aj bunkám vyvíjajúceho sa mozgu, keď nie je zásobený dostatkom krvi a kyslíka. V dôsledku hypoxie nastáva poškodenie bunkových mitochondrií a k tzv. oxidačnému stresu. Mozgová obrna je spôsobená poškodením buniek v oblastiach, ktoré regulujú pohyb a pamäť.

Čítajte viac: Matka podľahla nebezpečnému trendu, veria mu aj Slovenky: Lekár vyšiel s pravdou von

Výskumníci tvrdia, že fajčiarky by mali prestať fajčiť ešte predtým, ako sa rozhodnú otehotnieť. „Aby sa zabránilo poškodeniu dieťaťa, matky musia prestať fajčiť niekoľko mesiacov, alebo dokonca aj rokom pred začiatkom tehotenstva, pretože fajčenie ovplyvňuje kvalitu vajíčok ešte pred oplodnením,“ uviedla doktorka Hui Chenová, vedúca výskumu.

Kolegovia doktorky Chenovej svoje hypotézy laboratórne overili na myšiach. Výskum potvrdil, že u mláďat s vysokým oxidačným stresom mozgu je vyššia pravdepodobnosť vzniku funkčných porúch. Mláďatá matiek, ktoré boli počas tehotenstva vystavené cigaretovému dymu, sú v dospievajúcom veku úzkostnejšie, majú menej silné končatiny a slabšiu pamäť. Aj schopnosť učiť sa je nižšia práve vplyvom poškodenia mozgu v dôsledku hypoxie. Zvýšený oxidačný stres totiž oslabuje schopnosť bunkových mitochondrií produkovať dostatok antioxidantov na ochranu pred pôsobením voľných radikálov. Výsledky výskumu boli publikované v magazíne Frontiers in Molecular Neuroscience.

Fotogaléria


Tagy:
mozog fajčenie detská mozgová obrna tehotenstvo

2017-10-12 15:15:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia