Desať medicínskych procedúr, ktoré sa používajú zbytočne: Tieto sú najmenej efektívne

Niektoré vyšetrenia nie sú práve najefektívnejšie..
Zdroj: thinkstock.com
2017-10-16 05:55:00

Podľa vedcov existujú medicínske techniky, ktoré lekári používajú častejšie, no bez želaného efektu. Niekedy sú lekári vystavení nadmernému stresu a nedostatku času v snahe zachrániť zdravie pacientov. Preto sa stáva, že nie vždy sú typy liečby v najlepšom záujme pacienta.


Každý lekár by mal vedieť o najnovších postupoch v liečbe. Vedci na čele s Danielom Morganom z Marylandskej zdravotníckej univerzity im to trochu zľahčili a identifikovali diagnostické metódy a liečebné postupy, ktoré sa používajú častokrát zbytočne. Analyzovali viac než dvetisíc štúdií, z ktorých približne polovica sa zaoberá nadužívaním medicínskych procedúr. Výsledkom je desať najčastejšie používaných medicínskych postupov, ktoré nie sú práve najefektívnejšie. Štúdia bola zverejnená v časopise JAMA Internal Medicine.

Čítajte tiež: Desivá prognóza môže byť blízko: Jednoduchý cvik dokáže predpovedať mŕtvicu

Nasledujúce procedúry sú vhodné pri liečbe pacienta, preto sa im netreba vyhýbať za žiadnu cenu. Vedci chcú len týmto zoznamom povzbudiť lekárov, aby nepoužívali určitú metódu len zo zvyku. Je dôležité, aby ju vyhodnotili individuálne, na základe zdravotného stavu pacienta.

1. Transesofageálna echokardiografia

Za týmto zložitým názvom sa skrýva vyšetrenie, pri ktorom sa zrealizuje ultrazvukový záber srdca prostredníctvom rúrky, vloženej do pažeráka. Lekár sa môže rozhodnúť použiť túto techniku namiesto elektrokardiogramu (EKG). Podľa výskumu akékoľvek ďalšie získané dáta nestoja za riziká, ktoré vyplývajú z použitia sedatív.

2. Pľúcna CT angiografia

Tento diagnostický test zobrazuje pľúcne tepny u pacientov, ktorí majú respiračné symptómy pomocou CT vyšetrenia. Hoci vyšetrenie nie je invazívne, pacient je počas neho vystavený dávkou žiarenia. Navyše, na tento test sa zvykne čakať dlhšiu dobu, takže k diagnostike môže prísť neskoro a tým hrozí riziko neúspešnej liečby.

3. CT sken u pacientov s respiračnými príznakmi

Podľa štúdie má sken u pacientov malý dopad na zlepšenie ich stavu. Avšak, tieto skeny zvyšujú pravdepodobnosť vzniku falošne pozitívnych nálezov. Test totiž môže naznačiť poruchu, ktorá vlastne neexistuje.

4. Ultrazvukové vyšetrenie a stentovanie krčnej tepny

Táto medicínska technika môže zachrániť život a odhaliť riziko mŕtvice. Ultrazvuk pri nej kontroluje šírku tepien na krku - ak sa diagnostikuje zúžená tepna, je zle. Aj keď na prvý pohľad by málokto povedal, že by mohlo ísť o zbytočný typ liečby, výskumníci odhalili, že deväť z desiatich testov na pacientoch bez symptómov a ktoré viedli k vystuženiu cievy, boli vykonané z nevhodných dôvodov. Výstuž (stenty) si vyžaduje operáciu, takže je veľká pravdepodobnosť, že mnohé z nich zbytočne nafúknu riziká.

5. Antibiotiká

V súčasnosti lekári mnohým ľuďom predpisujú antibiotiká, pritom nie sú vhodné na liečbu ich choroby. Rezistencia, ktorá vzniká ako dôsledok nesprávnej a nadmernej konzumácie antibiotík, je ústredným problémom.

6. Doplnkový kyslík pri chronickej obštrukčnej chorobe pľúc

Pacientom táto technika nepomáha, nezlepšuje údajne činnosť pľúc. Aby toho nebolo málo, podľa výskumníkov môžu dávky kyslíka spôsobiť zadržiavanie oxidu uhličitého v pľúcach.

7. Operácia roztrhnutého väzu

Poškodenie kolena je veľmi bolestivou záležitosťou, ktorá dokáže nepríjemne ovplyvniť váš každodenný život. V porovnaní s rehabilitáciou má málo výhod, čo však neplatí v prípade vrcholového športovca.

8. Podpora v nemocniciach prostredníctvom výživy

Hoci podvýživa pacientom neprospieva, nutričná podpora však nemusí byť práve najšťastnejším riešením. Na jednej strane pacienti po nej pribrali, avšak neznížila sa úmrtnosť vážne chorých a taktiež neskrátila čas hospitalizácie. Pri metabolických poruchách môže dokonca táto liečba prinášať viac rizík ako výhod.

9. Krvný test na antigény prostaty

Rakovina prostaty je doslova mužským strašiakom a nočnou morou. Včasná diagnostika je základom k úspechu liečby. Rakovinu dokáže účinne odhaliť krvný test na antigény prostaty. So zákrokom pacienti riskujú komplikácie, hoci len jedno percento mužov, ktorý ho podstúpili, zomrelo na rakovinu. Rovnaká úmrtnosť však hrozí aj tým, ktorí si prostatu ponechali.

10. Zobrazovanie srdca

Srdcové zobrazovanie pacientom s nízkym rizikom srdcových ochorení nepomohlo a podľa štúdie viedlo len k zbytočným hospitalizáciám.

Fotogaléria

2017-10-16 05:55:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia