Prechladnutie môže skončiť aj smrťou: Pneumokoky strašia najmä starších

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-26 18:30:00

Pripomína obyčajné prechladnutie, no v skutočnosti je oveľa nebezpečnejšia. Reč je o pneumokokovej infekcii sprevádzanej kašľom a horúčkou. Každý štvrtý senior nad 65 rokov, ktorý sa baktériou nakazí, kvôli zníženiu imunity v staršom veku zomrie, uviedla vedúca Kliniky infekčných, parazitických a tropických chorôb Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

 

Pneumokoky sú jednou z príčin závažného zápalu pľúc a iných nebezpečných zápalov vrátane zápalu mozgových blán. „Vo vyššom veku imunita prirodzene trochu klesá, ale niektorí seniori sa dostanú do hranice, keď antibiotiká síce dokážu zabíjať baktérie, ale telo sa s tým už nedokáže vyrovnať,“ povedala Roháčová. Medzi ďalšie zraniteľné skupiny patria ľudia s poruchami imunity a deti.

Čítajte viac: Každý deň pila zázvorovú vodu: Bola zaskočená, čo sa stalo s jej telom

Jeden z 90 druhov pneumokokov má v tele podľa Roháčovej asi päť až desať percent dospelých a 20 až 40 percent detí. Ich imunita si s baktériami zvyčajne poradí a zmiznú, alebo sú nahradené iným typom baktérií. Rizikovým faktorom nákazy je fajčenie, pobyt v prašnom prostredí, ale aj chrípka alebo alergia. Baktérie pneumokokov sa podobne ako u chrípky šíria vzduchom. Spôsobujú zápaly uší, kĺbov, dutín, ale aj pobrušnice, krvi alebo mozgu. Medzi najzávažnejšie komplikácie patrí pneumónia - až pätina nakazených musí byť hospitalizovaná.

Podľa prednostu Kliniky pneumológie a hrudnej chirurgie Nemocnice Na Bulovce Norberta Pauka prejde v pätine prípadov zápal pľúc vyvolaný pneumokokmi do krvi. „Nad 65 rokov dosahuje úmrtnosť až 50-percentná,“ dodal.

Očkovanie proti pneumokokom

Ako sa pre Vyšetrenie vyjadrila Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR, „na Slovensku sú deti proti pneumokokom povinne očkované. Očkovanie prebieha v 3., 5., a 11. mesiaci života 10 alebo 13-valentnou vakcínou (plne uhrádzaná z verejného zdravotného poistenia je len 10-valentná vakcína)". Povinné očkovanie sa týka aj osôb umiestnených v zariadeniach sociálnych služieb, pričom majú nárok na vakcínu plne uhrádzanú z verejného zdravotného poistenia.

Očkovanie sa ďalej odporúča aj ľuďom, ktorí sú vystavení zvýšenému riziku nákazy, a to bez ohľadu na vek, alebo osobám so závažnými chronickými ochoreniami dýchacích ciest, srdcovocievneho systému, s metabolickými, renálnymi či imunitnými poruchami. Očkovať by sa mali dať aj osoby pred splenektómiou (chirurgické odstránenie sleziny) s funkčnou alebo anatomickou aspléniou (nesprávne vyvinutá slezina) a ľudia, ktorí už dovŕšili 59 rokov. Aj v tomto prípade majú nárok na vakcínu hradenú zo zdravotného poistenia. „Očkovanie sa považuje za najspoľahlivejšiu ochranu pred ochorením vyvolaným typmi pneumokokov, ktoré sa nachádzajú vo vakcíne,“ spresnila Zuzana Drobová.

Fotogaléria


Tagy:
prechladnutie pneumokoky pneumokoková infekcia

2017-09-26 18:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia