Desivá prognóza do roku 2050: Slováci patria k ľuďom, ktorí stratia najdôležitejší zmysel

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-09-20 20:30:00

V roku 2050 bude takmer polovica ľudstva krátkozraká, v strednej Európe pôjde až o 54 percent populácie. Vyplýva to z austrálsko-singapurskej štúdie uverejnenej v odbornom časopise Ophtalmology. Za nárast problémov so zrakom môže najmä zmena životného štýlu.

 

Ľudia trávia menej času v prirodzenom slnečnom svetle a viac pri činnostiach, ktoré si vyžadujú dôkladné zaostrenie oka. Odborníci na základe 145 štúdií uverejnených od roku 1995 odhadujú, že krátkozrakosť bude trápiť približne 4,75 miliardy ľudí. Miliarda z nich bude kvôli silnej krátkozrakosti ohrozená slepotou.

Čítajte viac: Čo sa stane, ak budete nosiť kontaktné šošovky k vode? Hrozí strata zraku až smrť!

Najväčší nárast krátkozrakosti je badateľný u ľudí v mestách, na vidieku ide len o menej ako päť percent. Podiel pacientov sa v rôznych častiach sveta líši. Najčastejšie sa vyskytuje u mladých ľudí vo východnej Ázii, v Číne sa ich podiel už v roku 1930 odhadoval na 70 percent. V Šanghaji je to v súčasnosti až 90 percent.

Zlozvyky západnej spoločnosti

Podľa predchádzajúceho výskumu nemajú členovia primitívnych domorodých kmeňov v Afrike alebo Latinskej Amerike problémy s videním do diaľky ani v súvislosti s vekom. Zrak si totiž udržujú stálym pohybom očí vo voľnej prírode a dívaním sa na vzdialený horizont.

Naopak, dlhodobé čítanie a pohľad na krátke vzdialenosti, ktoré sú typické pre západnú spoločnosť, si vyžadujú ostrý pohľad zblízka, spôsobujú prispôsobenie šošovky a zvyšovanie jej zakrivenia. To vedie k rastu očnej gule a ku vzniku alebo postupnému zhoršeniu krátkozrakosti.

Podľa Jany Mikšovskej z očnej kliniky DuoVize dochádza u krátkozrakých k zmenšeniu svalu, ktorý je zodpovedný za zameranie oka. „Niektoré teórie tiež uvádzajú vplyv vnútroočného tlaku na predĺženie očnej gule, čo môže byť tiež dôvodom na zvýšenie krátkozrakosti,“ vysvetlila. Choroba môže byť korigovaná okuliarmi, kontaktnými šošovkami alebo laserovou operáciou.

Fotogaléria


Tagy:
oči zrak krátkozrakosť

2017-09-20 20:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia