Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chyby, ktoré vám srdce neodpustí: Základom cievneho zdravia je päť životných zásad

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Zdravá výživa a pravidelná fyzická aktivita pomáhajú predchádzať kardiovaskulárnym ochoreniam. To je poučka, ktorú už dávno všetci ovládame. Existujú však aj iné faktory, ktoré škodia zdravému srdcu. Prečítajte si, ktorých päť životných právd je pre srdce kľúčových.

 

Život v páre

Štúdia Aston Medical School v Birminghame dokázala, že lepšie je žiť v manželstve ako sám. Vedci sledovali takmer milión pacientov, ktorých rozdelili na ženatých a rozvedených, na žijúcich osamote, na vdovy a vdovcov. Zistili, že manželstvo môže predĺžiť život nielen človeku, ktorý mal infarkt, ale aj tým ľuďom, ktorí trpia významnými rizikovými faktormi, ako je vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak a cukrovka. Pacienti, ktorí dostali srdcový infarkt a boli ženatí, mali o 14 percent vyššiu šancu na prežitie ako pacienti, ktorí žijú sami. Podobné to bolo aj u pacientov s rizikovými faktormi. Skutočnosť, že človek má spoločníka, zrejme poskytuje nielen psychologickú podporu, ale aj dopomáha aj k lepšiemu a rýchlejšiemu zotaveniu.

Čítajte viac: Je náhrada cigariet len nezmysel? V tele spúšťa reakciu, o ktorej nikto netušil!

Vzdelanie

Ľudia s vyšším vzdelaním žijú dlhšie. Vzdelanie zvyšuje šancu na lepšiu prácu, ale pomáha tiež chrániť zdravie srdca. Štúdia publikovaná na stránkach British Medical Journal ukazuje, že ten, kto ukončí vysokoškolské vzdelanie, má o tretinu nižšie riziko, že bude trpieť kardiovaskulárnymi chorobami na rozdiel od toho, kto skončil štúdium o 3,6 roka skôr. Podľa autorov štúdie, vedcov z londýnskej univerzity UCL, Lausannskej a Oxfordskej univerzity, je zrejmé, že ten, kto má predpoklady na štúdium, je menej náchylný začať s fajčením, má nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a normálnu úroveň tukov v krvi, teda má menej rizikových faktorov .

Dobrý spánok

Srdcu škodí aj zlý spánok. Japonská štúdia uskutočnená na takmer 13 000 ľuďoch spája poruchy spánku s dvomi chorobami - s ischemickou kardiomyopatiou a mŕtvicou. „Poruchy spánku zahŕňajú problémy so zaspávaním a časté nočné budenie, ako aj to, keď spánok trvá príliš krátko alebo príliš dlho,“ povedal hlavný autor štúdie Nobuo Sasaki, ktorého citoval taliansky denník Corriere della Sera. Porucha spánku je 1,5-krát častejšia u tých, ktorí trpia ischemickou kardiomyopatiou. Dobrý spánok je teda prevenciou kardiovaskulárnych ochorení.

Káva

Aj káva má pre srdce svoj význam. Dokazuje to výskum uskutočnený na 20-tisíc ľuďoch žijúcich v Stredomorí. Tamojší obyvatelia pijú viac kávy ako v iných regiónoch. Ukázalo sa, že ľudia, ktorí pijú najmenej štyri šálky denne, majú o 64 percent nižšie riziko úmrtia na akúkoľvek chorobu, vrátane kardiovaskulárnych problémov oproti tým, ktorí kávu nepijú. A s každou druhou šálkou kávy tento priaznivý účinok zosilnie, najmä pre tých, ktorí prekročili štyridsiaty piaty rok života. Autori štúdie však nespresnili, aká je zdravá hranica konzumácie kávy.

Chyby, ktoré vám srdce
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Menej soli

Príliš veľa soli srdce bolí. Nadbytočná soľ sa považuje za jednu z hlavných príčin vysokého krvného tlaku, ischemickej kardiopatie a cievnej mozgovej príhody. Dôkazom je fínska štúdia, ktorej sa zúčastnilo 4 630 ľudí, sledovaných počas 12 rokov. „Osoby, ktoré konzumujú viac než 13,7 gramu soli za deň, majú dvakrát vyššie riziko zlyhania srdca ako tí, ktorí konzumujú menej ako 6,8 gramu,“ uviedol Pekka Jousilahti z fínskeho Národného ústavu zdravia v Helsinkách. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča najviac päť gramov denne, fyziologická potreba organizmu totiž zodpovedá len dvom až trom gramom denne.

Čokoláda

Univerzálnym liekom pre srdce a cievy je čokoláda, ideálne taká, ktorá obsahuje olivový olej a červené jablko Panaite, starobylý taliansky druh jesenných jabĺčok. Talianski vedci z univerzity v Pise skúmali účinky čokolády s prídavkom olivového oleja a jabĺk, predovšetkým odrody Panaia na osobách s najmenej tromi rizikovými faktormi: fajčením, vysokým cholesterolom a vysokým krvným tlakom. Hodnotili najmä vývoj aterosklerózy, ktorá je príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Z výskumu vyplynulo, že najblahodarnejší vplyv na srdce mala čokoláda s obsahom olivového oleja.

Viac o téme: Srdce
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9