Zubná pasta ako zabijak spermií? Toto dokáže narobiť s mužskou plodnosťou

Zubná pasta môže obsahovať množstvo škodlivých látok, pozor na to!
Zdroj: pixabay.com
2017-09-05 18:00:00

Pre dobrú plodnosť je dôležitá vysoká početnosť spermií, pohyblivosť, sila a taktiež ich tvar. Spermie však môže ničiť mnoho faktorov. Často krát sa s nimi bežne stretávate a ani si to neuvedomujete. Napríklad, taká obyčajná zubná pasta, ktorou si denne umývate zuby, si zároveň znižujete plodnosť!


Plnia naše poličky v kúpeľni a nevieme si bez nich predstaviť čo i len jeden deň. Sprchový gél, šampón, krém na ruky či zubnú pastu považujeme za samozrejmosť. Muži by však mali spozornieť!

Čítajte tiež: Návod, ako v obchode nakupovať vajcia zo Slovenska: Z obalu ich pôvod nezistíte!

Problémy s plodnosťou

Podľa novej štúdie, zverejnenej v časopise Journal of Occupational and Environmental Medicine, môžu bežné výrobky, určené na dennú starostlivosť o pleť a telo doslova zničiť spermie a ovplyvniť tým mužskú plodnosť!  V štúdii výskumníci zhromaždili vzorky spermií a moču od 325 mužov s normálnymi koncentráciami spermií na klinike neplodnosti v Poľsku. Testovali sa ich spermie, čo sa týka kvality a tiež moč, v ktorých výskumníci sledovali hladiny piatich parabénov - umelých chemikálií, používaných ako konzervačné látky v prípravkoch osobnej starostlivosti: butylparabén, etylparabén, izobutylparabén, metylparabén a propylparabén.

Výsledky boli zaujímavé! Zistili, že muži s vyššou koncentráciou parabénov v moči majú výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že majú spermie so zvláštnym tvarom, ktoré sa nepohybujú tak dobre, ako by mali. Navyše, vyššie hladiny butylparabénu súviseli s vyššou pravdepodobnosťou poškodenia DNA v spermiách.

Podľa vedcov parabény pôsobia ako endokrinné disruptory. To znamená, že zasahujú do nášho normálneho hormonálneho procesu, alebo dokonca spúšťajú hormonálnu aktivitu, ktorá nie je pre telo zdravá. To môže ovplyvniť hladinu testosterónu a produkciu spermií. Výsledok? Problémy s plodnosťou!

Sledujte tieto látky v zložení

Problémom je fakt, že parabény sa nachádzajú v tisíckach výrobkov osobnej starostlivosti, ako sú zubné pasty, opaľovacie prípravky, pleťové vody, šampóny, kondicionéry, atď. Ešte však nie je jasné, koľké z nich môžu byť skutočne škodlivé - je potrebné spraviť viac výskumu.

Ak sa obávate nielen o svoju plodnosť, ale celkovo o svoje zdravie, je dobré všímať si štítok na obaloch výrobkov. Butylparabén, etylparabén, izobutylparabén, metylparabén a propylparabén patria medzi najčastejšie uvádzané v zložení. Ruky preč od nich!

2017-09-05 18:00:00  |  Foto: Pixabay.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia