Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pár sekúnd a ste v ríši snov: Jednoduché pohyby, vďaka ktorým zaspíte ako bábätko!

Ponorte sa do ríše snov takmer za okamih! Zobraziť galériu (2)
Ponorte sa do ríše snov takmer za okamih! (Zdroj: thinkstock.com)

Ak máte nedostatok spánku, prejaví sa to na tom, ako budete fungovať nasledujúci deň. Únava, malátnosť, nesústredenosť, neschopnosť vykonať bežné veci počas dňa.. Nepríjemný stav, ktorý negatívne ovplyvňuje vaše zdravie. Ako čo najrýchlejšie upokojiť svoju myseľ tak, aby ste dokázali zaspať v priebehu pár sekúnd?


Pohyby sú veľmi jednoduché, dôležité je, mať zakaždým zatvorené oči.

Kolená k hrudi

Ľahnite si na chrbát a uvoľnite sa. Pokrčte nohy v kolenách a pomaly rukami objímte kolená. Pri výdychu ťahajte nohy smerom k hrudi, ako by ste sa chceli schúliť do klbka. Kolená tlačte smerom dovnútra - na brucho a hrudník. Zhlboka dýchajte. Urobte aspoň 8 hlbokých nádychov a pomalých výdychov. Touto polohou si uvoľníte stehná a spodnú časť chrbtice. Zároveň si spevníte svaly chrbtice.

Čítajte tiežNová nádej pre pacientov s leukémiou: Šanca na život vďaka hubám

Nohy na stenu

Zložte si vankúš na polovicu a dajte pod zadok. Nohy zodvihnite a vystreté oprite o stenu. Dlane sú vystreté vedľa tela, dlaňami nahor. Uvoľnite telo a pokojne dýchajte min 1 minútu. Táto poloha poskytne vaši pľúcam dostatok kyslíka, ktorý vám pomôže zaspať.

Zovrite svaly

Nasledujúce cvičenie vás dokonale uvoľní a pripraví na spánok! Ľahnite si a vystrite nohy. Päty sa dotýkajú a špičky sú uvoľnené a smerujú nabok. Ruky voľne ležia vedľa tela a dlane smerujú nahor. Ležte a spravte päť nádychov a výdychov. Pri ďalšom nádychu zovrite svaly na celkom tele čo najsilnejšie. Popritom zadržte dych a počítajte do šesť. Vydýchnite a uvoľnite zovretie. Opakujte päťkrát až nakoniec ostaňte ležať, kým sa nedostaví spánok. Vďaka tomuto cvičeniu sa regeneruje nervový systém. Napätie zmizne, príde upokojenie a vaše telo bude tak pripravené na spánok.

Savasana

Na záver ide o relaxačnú pozíciu v ľahu na chrbte. Dôležité je, aby bolo telo úplne uvoľnené. Nohy sú mierne od seba a dlane smerujú nahor. Odpútajte pozornosť od vonkajšieho sveta, uvolnite všetky svaly a kosti a dych nechávame voľne plynúť. Vydržte v tejto polohe 5-10 minút. V tejto polohe sa vaše telo uvoľní, utíši myseľ a pripraví na spánok.

Odpútajte pozornosť od vonkajšieho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9