Pozor na krájané melóny z obchodu: Po bežnej chybe vám hrozí brušné tornádo!

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-05 06:20:00

Melóny, najmä tie, ktoré v obchodoch kúpite už nakrájané, môžu byť živnou pôdou pre šírenie baktérií. Ak sú skladované v teple, hrozí, že budú infikované nebezpečnou salmonelou alebo baktériami Listeria a Escherichia coli, varujú na webe pražskí hygienici.

Hoci toto leto pražskí hygienici nezaznamenali žiadne prípady zdravotných komplikácií v súvislosti s melónmi, vyzvali ľudí k opatrnosti. „Melóny sú rovnako ako každé ovocie s dužinou, po mechanickej úprave, ako je nakrájanie či olúpanie, veľmi dobrou pôdou pre množenie mikroorganizmov vrátane patogénnych,“ uviedla hovorkyňa pražských hygienikov Dana Mertová.

Čítajte viac: Neuveríte, čoho je vôbec schopný: Toto všetko sa stane vo vašom tele po tom, čo zjete melón!

Salmonela sa prejavuje bolesťami a kŕčmi brucha, vodnatou hnačkou, vracaním aj horúčkou. Nakazenie baktériou E.coli sa prejaví črevnými hnačkami, listerióza môže mať príznaky podobné ako chrípka. Melóny sú pre ich množenie vhodné, pretože majú vysoký obsah vody, cukru a nedostatočne nízke pH. Ak sú navyše skladované vo vyšších teplotách, mikroorganizmy sa rýchlo množia. Odborníci preto pri ich príprave odporúčajú predovšetkým zabrániť kontaminácii dužiny mikroorganizmami z povrchu plodu, ktorý býva znečistený zvyškami zeminy alebo závlahovej vody.

Úplavica aj žltačka
Preniesť sa môžu nožom aj neumytými rukami. „Všetky druhy ovocia a zeleniny treba riadne umyť, najmä tie, ktoré nebudú pred konzumáciou upravené varením. Pokojne ich vydrhnite kefkou,“ uviedla riaditeľka sekcie ochrany a podpory verejného zdravia pražskej hygienickej stanice Pavla Švrčinová. Vyskytol sa aj prenos úplavice cez melóny. „Tie boli hnojené priamo fekáliami a po nakrojení sa baktérie pomnožili na dreni melónu a vyvolali ochorenie,“ upozornila Švrčinová. Podobne sa podľa nej môže šíriť aj žltačka typu A.

Ovocie môže byť kontaminované

Potraviny sú dôležité faktory prenosu črevných nákaz. Aj zelenina a ovocie sa môžu podieľať na ich prenose, najmä, ak sa konzumujú v surovom stave a neumyté. Zelenina sa môže kontaminovať pri hnojení ľudskými alebo zvieracími výkalmi, prípadne polievaním kontaminovanou vodou. Nebezpečné môžu byť rôzne druhy ovocia, napríklad jahody, čerešne, hrušky, ale aj melóny. Predávajú sa polovice aj štvrtky melónov. Nie sú čisté, a keď ich zabudneme doma dôkladne umyť, môžeme sa v prípade výskytu baktérií nakaziť. Studenou vodou treba umyť aj narezané časti melónov. Uskladnená zelenina a ovocie sa tiež môže znečistiť aj výlučkami hlodavcov,“ informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR.

Fotogaléria


Tagy:
baktérie melón nákaza

2017-08-05 06:20:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: ČTK, zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia