Je tradičná čínska medicína skutočne zázračná? Poburujúce odhalenie vás presvedčí

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-11 06:00:00

Jedným z pilierov tradičnej čínskej medicíny je fytoterapia. Na trhu dnes nájdete množstvo nápojov, jedál, doplnkov výživy či prípravkov, ktoré garantujú obsah zázračne liečivej prírodnej substancie. Vedci si tentoraz posvietili práve na ne. Zaujímalo ich, či sa v produktoch skutočne nachádza to, čo výrobcovia uvádzajú.

 

Z poslednej štúdie čínskych vedcov vyplýva neradostné zistenie – informácie o liečivých zložkách uvádzané k produktom tradičnej čínskej medicíny sú veľakrát pochybné, nepresné či nepravdivé. Napríklad, skúmané medikamenty, ktoré mali obsahovať zemolez (Lonicera), silno voňajúcu kvitnúcu záhradnú rastlinu, používanú v obrovskom množstve čínskych liekov už vyše 3-tisíc rokov, ho skutočne obsahovali len v 22 percentách vzoriek tak, ako bolo uvedené na etikete produktu. V mnohých prípadoch použili výrobcovia len náhradu zemolezu, o čom však spotrebiteľa neinformovali. Premietnuté do praxe, len jedna pätina medikamentov obsahovala uvedené liečivo.

Čítajte viac: Spoznajte silu liečivých húb: Niektoré z nich nájdete aj v slovenských lesoch!

Tím vedcov, ktorý viedla Čínska akadémia lekárskych vied a Peking Union Medical College vytvoril nový genetický „čiarový kód“, ktorý dokáže veľmi rýchlo identifikovať rozličné botanické extrakty obsiahnuté v čínskych liečivách. Vďaka nemu zistili, že mnohí výrobcovia spotrebiteľov zavádzajú. Štúdia bola publikovaná v odbornom magazíne Scientific Reports.

Globálny problém

Tradičná čínska medicína má svoje korene v starovekej Číne a v krajine sa používa už tisíce rokov. Okrem fytoterapie ju preslávila aj akupunktúra či akupresúra. Západná medicína k nej však pristupuje s chladným skepticizmom. Hoci je podľa mnohých kritikov neúčinná, nemusí byť aj neškodná. Najmä pri rôznych preparátoch, ktoré neprešli klinickými štúdiami a nevznikli v prísne kontrolovaných podmienkach, by mali byť ľudia opatrní.

„Falšovanie a podvádzanie s liečivými rastlinnými produktmi je globálnym problémom, ktorý sa týka najmä rozvojových krajín ako Afrika, Latinská Amerika a Ázia,“ upozornili vedci. Aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odhaduje, že 30 percent liekov predávaných v niektorých ázijských oblastiach podlieha falšovaniu.

Fotogaléria


Tagy:
fytoterapia tradičná čínska medicína

2017-08-11 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia