Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pozor, aby vám na dvere toalety neklopala zubatá: Čo sa stane, keď ste týždeň bez stolice?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

Ak sa váš problém s vylučovaním naťahuje už najmenej týždeň, koledujete si o zdravotné problémy, varujú lekári. Prečítajte si, čo sa vo vašom tele deje, keď na toalete sedíte príliš dlho a neodchádzate z nej s pocitom odľahčenia.

Čo sa môže stať, ak nepôjdete na veľkú potrebu celý jeden týždeň? To utrpenie si nechcete ani predstaviť. Nejde len o problémy s nadúvaním, brušnými kŕčmi a bolesťami chrbta. Ak zápcha pretrváva týždeň, vášmu zdravotnému stavu svieti kontrolka, ak návštevu odložíte ešte o dva týždne neskôr, na dvere toalety vám klope zubatá!

Čítajte viac: Potrebujete ísť na veľkú potrebu, ale verejné záchody sa vám hnusia? Toto očakávajte!

Ak sa pohyb čriev vo vašom bruchu zastavil, dôvodom môže byť fekálna „zrazenina“, resp. veľké množstvo uviaznutej suchej stolice, ktorá sa drží v oblasti konečníka. V takom prípade sa telo ocitá pod paľbou toxínov a jedov, ktoré sa za normálnych okolností z tela dostáva von prostredníctvom každodennej stolice.

Prvou pomocou je klystír

Kto už niekedy trpel zápchou a navštívil lekára, dobre vie, že účinnou prvou pomocou môže byť odborný črevný výplach klystírom. Keď ani to nepomôže, pristupuje sa k manuálnemu odstráneniu prekážky, v najťažších prípadoch pomocou chirurgického zákroku.

Každý, koho potrápila zápcha viac ako iných, zvyčajne aj dôslednejšie dbá o jej prevenciu. V hrubom čreve telo hromadí nestrávený odpad, ktorý prechádza útrobami, až kým sa z hrubého čreva prirodzenými peristaltickými pohybmi nepresunie až k análnemu otvoru a telo ich spontánne nevylúči. Načasovanie vylučovania je do veľkej miery individuálne. Niektorí ľudia defekujú len trikrát za týždeň, iní trikrát za deň a sú zdraví.

Koľko času by sme
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Opakuje sa? Signál problému!

V prípade, že veľká potreba bolí alebo je v extremente prítomná krv, neodkladajte návštevu lekára. Aj priveľmi vodnatá stolica môže byť príznakom zdravotných komplikácií. Zápcha je podľa Medical Daily zvyčajne znakom toho, že niečo nie je v poriadku. Môže súvisieť napríklad s konzumáciou nevhodných potravín alebo nedostatkom pohybu. Súčasne však môže ísť o symptómom rakoviny hrubého čreva. Najmä, ak sa zápcha objavuje opakovane a pretrváva niekoľko týždňov, je najvyšší čas zveriť sa do rúk odborníka.

Lekári sa v ambulanciách stretávajú aj s ľuďmi, ktorí trpia chronickou zápchou a užívanie laxatív je pre nich na dennom poriadku. To ale nie je dobrý postup, myslia si špecialisti, pretože ich svaly môžu zlenivieť natoľko, že sa dostanú do bludného kruhu. K zápche môže viesť aj užívanie niektorých opiátov, napríklad kodeínu, metadónu a anticholínergík, ktoré liečia chronickú obštrukčnú chorobu pľúc. Stáročiami overenou liečbou zápchy je pohyb a konzumácia vlákniny. Ak vás teda prestane poslúchať črevo, skúste si naordinovať aj zmenu životného štýlu.

Viac o téme: ToaletaZápchaVylučovanie
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9