Čo môže spôsobiť sfúknutie sviečok na narodeninovej torte? S týmto nikto nerátal

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-08-06 06:30:00

Pravidlo piatich sekúnd pri padnutom jedlo alebo šírenie baktérií pri namáčaní chipsov do omáčky. Zatiaľ čo, tieto výskumy má profesor Dr. Paul Dawson za sebou, najnovšie sa pozrel na narodeninové torty a sviečky, ktoré by mohli znepríjemniť samotnú oslavu..

Niektorí už zrejme po tomto zistení hneď neskočia po narodeninovej torte! Dvakrát si rozmyslia, či dajú sústo do úst. Podľa novej štúdie, by sa mal oslávenec vyvarovať sfúknutiu sviečok na dezerte, hoci to je súčasťou narodeninovej oslavy. Ak by totiž sfúkol sviečky, na tortu sa dostanú baktérie!

Čítajte tiež: Najhoršia stravovacia chyba, akú môžete urobiť: Po tomto hriechu sa tukové bunky zbláznia!

Baktérie v poleve

Tím výskumníkov na univerzite v Clemsone v Južnej Karolíne zistil, že sliny šírené pri fúkaní sviečok zvyšujú počet baktérií v poleve na torte až o 1 400 percent! Túto štúdiu, zverejnenú v odbornom časopise Journal of Food Research, viedol Dr. Paul Dawson, profesor na univerzite, so skupinou vysokoškolských študentov.

Všetci účastníci štúdie si dali pred zrealizovaním experimentu kúsok pizze, aby podporili tvorbu slinných žliaz. Vedci roztreli polevu na polystyrén a následne do nej napichali sviečky. Tie študenti sfukovali a následne odstránili z polevy. Analýza vzoriek z polevy priniesla zaujímavé výsledky! V priemere je po sfúknutí sviečok na torte 14-krát viac baktérií. Záleží však od toho, kto sfúkol viečku. Niektorí totiž nafúkali na polevu oveľa viac baktérií a mikroorganizmov - v prípade jedného študenta to bolo až 120-krát viac.

Dr. Dawson upozornil, že tieto nové výsledky by nemali zabrániť narodeninovým oslavám, kde sa podáva torta.

"Podľa môjho názoru je dobré vychutnať si narodeninovú tortu aj po sfúknutí sviečok. Nemyslím si, že by niekto mohol z toho ochorieť," povedal odborník a dodal, že ak by to človek spravil aj stotisíckrát, šanca na ochorenie by bola veľmi malá.

Sú všade okolo nás

Baktériám sa úplne nevyhneme, nachádzajú sa takmer všade. V ľudskom tele vážia až približne 2 kilogramy. Aj keď ústa sú plné baktérií, väčšina z nich je neškodná. Iné je to však v prípade toho, kto nie je zdravý. V tomto prípade sa neodporúča, aby sviečky na narodeninovej torte sfúkol chorý oslávenec..

Fotogaléria


Tagy:
oslava sviečky narodeninová torta poleva

2017-08-06 06:30:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia