Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odhalí nebezpečnú chorobu v predstihu: Nový test, ktorý jej nedá šancu roky pred vznikom

Alzheimera by mohol odhaliť nový krvný test ešte pred jeho vypuknutím.
Alzheimera by mohol odhaliť nový krvný test ešte pred jeho vypuknutím. (Zdroj: thinkstock.com)

Keď sa objaví, ťažko sa jej zbaviť.. Tentokrát je tu nádej, ako nedať Alzheimerovej chorobe žiadnu šancu! Nový krvný test by jej mohol zabrániť už niekoľko rokov pred vypuknutím. Tak sa vyhnete nepríjemným príznakom, ktoré ju sprevádzajú!

Vedci majú na svedomí nový objav! Vyvinuli krvný test, ktorý by mohol detekovať prítomnosť proteínu. Tento proteín sa hromadí v mozgu ľudí, trpiacich Alzheimerovou chorobou. Test by mohol identifikovať ľudí, ktorým hrozí riziko tejto choroby ešte predtým, než sa objavia príznaky.

Čítajte tiež: Muž dva týždne nepoužil mydlo ani sprchový gél: Nastali ohromné zmeny, ktoré nečakal

Bude súčasťou preventívnej prehliadky?

V súčasnosti sa lekári spoliehajú na drahé mozgové skeny alebo na invazívny zákrok, ako je bedrový vpich za účelom získania vzorky tzv. mozgovomiechového moku. Tieto vyšetrenia sú schopné zistiť prítomnosť proteínu, nazývaného amyloid beta. Výskumníci z lekárskej fakulty Washingtonskej univerzity v USA úspešne zrealizovali test na 41 ľuďoch vo veku 60 rokov a viac. Na štúdii pracoval aj Dr. Randall Bateman, ktorý uviedol, že jedného dňa môže byť tento test súčasťou preventívnej prehliadky.

Dr James Pickett z Alzheimerovej spoločnosti však povedal, že nie každý s amyloidom v mozgu má Alzheimerovu chorobu, takže test nemusí u každého fungovať stopercentne. Na druhej strane môže identifikovať ľudí, ktorým hrozí ochorenie, pretože amyloid začína narastať roky pred vznikom symptómov demencie.


Malá zmena, veľké následky: Nevinný signál, za ktorým môže byť zhubné ochorenie!


"Ľudia s amyloidom v mozgu môžu byť v najbližších rokoch vo zvýšenej miere vystavení Alzheimerovej chorobe a sú vhodní pre tieto klinické štúdie. Test, ktorý detekuje amyloid v krvi, môže byť rýchlym a cenovo dostupným spôsobom identifikácie týchto ľudí a môže byť menej invazívny a drahší ako iné metódy," dodal odborník.

Zistenia boli prezentované na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie v Londýne.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9