Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Stresujúce životné udalosti, ktoré môžu spustiť nebezpečnú chorobu: Už jedna vás priblíži k demencii

Alzheimer berie človeku pamäť!
Alzheimer berie človeku pamäť! (Zdroj: thinkstock.com)

V živote zažívame príjemné udalosti, ale i tie, ktoré by sme najradšej vymazali zo svojho života. Podľa vedcov existuje až 27 životných udalostí, ktoré podporujú starobu nášho mozgu a môžu zvýšiť šancu na vznik Alzheimerovej choroby. Smutný je na tom fakt, že niektorým sa nevyhneme!


Niektoré traumatizujúce životné udalosti si nesieme so sebou už od detstva. Príkladom sú problémy ako opakovanie ročníka či dokonca šikanovanie, ktoré predstavujú pre dieťa určitý stres. Podľa vedcov stresujúca udalosť, ako je strata milovanej osoby či rozvod môže spôsobiť starnutie mozgu až o 4 roky. To však nie je všetko!

Čítajte tiež: Ponožky v sandáloch? Módny prešľap, ktorý vám môže zachrániť život

Väčší dopad ako si myslíme

Vedci identifikovali 27 životných udalostí, ktoré sú škodlivé pre náš mozog. Odborníci na Univerzite vo Wisconsine v USA skúmali na vzorke 1 320 ľudí s priemerným vekom 58 rokov stresujúce životné udalosti, ktorými si prešli od narodenia až po súčasnosť. Prišli na zaujímavé zistenie! Stresujúce udalosti, ktoré sme prežili, môžu mať v skutočnosti na nás oveľa väčší dopad ako si myslíme!  Podľa vedcov môžu prispieť nielen k depresii, ale aj k väčšej pravdepodobnosti vzniku demencie.

Deti, ktorých rodičia mali problém s hľadaním práce alebo zápasili s drogami či alkoholom taktiež prežili škodlivý stres. Za veľmi stresujúce sú považované tiež zažívanie rodičovského rozvodu, smrť rodiča, súrodenca alebo dieťaťa, nevera, či vážny konflikt. Problémy s peniazmi, vrátane bankrotu či výpovede z práce taktiež zanechajú na človeku vážne dôsledky, aj keď si to časom neuvedomuje..

Vedci sa domnievajú, že silný stres spôsobuje zápal mozgu, ktorý by z dlhodobého hľadiska mohol spôsobiť problémy s demenciou. Stresujúce udalosti môžu viesť k depresii, čo nie je síce žiadna novinka, ale tá vystavuje ľudí vyššiemu riziku demencie!

Nesieme si ich so sebou celý život

Dr Maria Carrillo z Americkej asociácie alzheimerovej choroby uviedla, že okrem 27 uvedených udalostí môžu byť skúsenosti, ako napríklad zmena školy u dieťaťa alebo presťahovanie, dostatočne traumatizujúce, aby spôsobili škodu.

"Stresujúce udalosti boli počas celej životnosti človeka dôležité a stresujúce. Demencia a zdravie mozgu sú súčasťou celého životného cyklu, a nezasiahnu človeka len uprostred života alebo vtedy, keď sa stanú. Musíme začať premýšľať o zdraví mozgu od narodenia, ak nie predtým," upozorňuje odborníčka.

Tím vedcov zhromaždil údaje od účastníkov štúdie, ktorí poskytli informácie o svojich stresujúcich skúsenostiach. Zúčastnili sa pamäťových testov a testov, zameraných na myslenie. Štúdia, ktorá bola prezentovaná na medzinárodnej konferencii Alzheimerovej asociácie v Londýne zistila, že zažívanie viac stresujúcich udalostí bolo spojené s horším výkonom v testoch.


Jeden z najväčších mýtov, ktorým nás kŕmili dlhé roky: Pravda o margarínoch!


Každá stresujúca skúsenosť bola ekvivalentná približne štvorročnému starnutiu mozgu u afroamerických účastníkov. Priemerný účinok starnutia všetkých účastníkov bol približne 1,5 ročný za každú skúsenosť. Afroameričania zaznamenali v priemere o 60 percent viac stresujúcich udalostí ako bieli, čo podľa výskumníkov mohol vysvetliť vyšší výskyt demencie v etnickej skupine.

Stresujúce životné udalosti

Detstvo a mládež

Opakovanie ročníka v škole
Zanechanie školy
Vyhadzov zo školy
Nedobrovoľný odchod z domu
Nezamestnaní rodičia
Rodičia alkoholici alebo narkomani

Zážitky počas života

Prerušenie alebo neukončenie štúdia na VŠ
Vyhadzov z práce
Dlhodobá nezamestnanosť
Smrť alebo rozvod rodičov
Nevera partnera
Problémy s príbuznými
Smrť blízkej osoby
Smrť dieťaťa
Nehoda alebo ťažké zranenie dieťaťa
Zničenie domu povodňou alebo požiarom
Fyzické napadnutie
Problémy so zákonom
Pobyt vo väzení
Vyhlásenie bankrotu
Strata majetku alebo financií
Živobytie zo sociálnych dávok
Vstup do armády
Skúsenosť s vojnovým konfliktom

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9