Dôvod, prečo najmenej jedna zo sto užívateliek antikoncepcie vždy otehotnie

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-19 10:00:00

V príbalovom letáčiku k antikoncepcii nájdete informácie o tom, že by ste tabletky mali brať každý deň približne v rovnakom čase. Čo je príčinou toho, že antikoncepčné tabletky niekedy zlyhávajú? Odborníci vidia problém najmä v tom, ako zodpovedne ženy tabletky užívajú.

 

Aj pri dokonalom užívaní antikoncepcie v priemere otehotnie jedna zo sto žien - najčastejším dôvodom je užívanie antibiotík či tráviace problémy a s tým spojené vylúčenie antikoncepčných zložiek z tela (hnačka alebo vracanie). Pri nedbalejšom užívaní sa môže v druhom stave ocitnúť až osem zo sto žien. Podľa odborníkov existujú dva najpoužívanejšie druhy antikoncepčných tabletiek – progestínová a kombinovaná antikoncepcia, ktorá obsahuje hormóny progesterón aj estrogén. Antikoncepčné tabletky nielenže zabraňujú ovulácii, ale zahusťujú tiež hlien v krčku maternice, čím zabraňujú priechodu spermií. Okrem toho stenčujú sliznicu maternice, takže ak by sa aj vajíčko z vaječníkov uvoľnilo a stretlo so spermiou, nedôjde k jeho zahniezdeniu.

Najhorším kamarátom antikoncepcie je zábudlivosť

Jednozložková progestínová antikoncepcia je medzi užívateľkami spravidla menej populárna. Je o niečo menej spoľahlivá a prísne viazaná na časovo pravidelné užívanie. Predstavuje výhodu najmä pre ženy so zdravotnými problémami (napríklad hypertenzia alebo cievne ochorenie), ktoré sa pri kombinovanom type antikoncepcie môžu vyostriť. Ak zabudnete vziať progestínovú antikoncepčnú tabletku a oneskoríte sa o viac ako tri hodiny, mali by ste použiť aj inú formu ochrany proti počatiu (kondóm). Dôvodom je podľa portálu Medicaldaily.com to, že progestín v tele nezostáva príliš dlho, obyčajne len okolo 24 hodín. Keď tabletku zabudnete vziať, organizmus sa začne vracať do normálu a plodnosť sa môže obnoviť. Riziko prirodzene stúpa s nechráneným sexom, ktorý má žena po výpadku užívania antikoncepcie.

Čítajte viac: Šokujúce výsledky prieskumu: Dievčatá nemajú vedomosti o sexe a antikoncepcii!

Lekári upozorňujú, že aj kombinovanú antikoncepciu by ste mali užívať každý deň v rovnakom čase, zvyšujete tak účinok ochrany. Kombinované tabletky sú však časovo flexibilnejšie a párhodinové omeškanie nemusí mať žiadne dramatické následky. Dôležité je najmä to, aby ste antikoncepciu užívali každý deň. Riziko otehotnenia sa zvyčajne začne zvyšovať až po dvoch vymeškaných tabletkách. V takomto prípade gynekológovia odporúčajú užívanie antikoncepcie obnoviť a najbližší týždeň používať aj kondóm.

Slovenky preferujú tabletky stále menej

Zo štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že počet užívateliek antikoncepcie na Slovensku stále klesá a ženy preferujú iné formy ochrany. „V roku 2015 užívalo antikoncepciu 246 366 žien, čo predstavuje 18,6 percenta žien v reprodukčnom veku (15-49 rokov). Z nich 14,8 percenta užívalo hormonálnu antikoncepciu a 3,4 percenta vnútromaternicovú antikoncepciu. Počet žien užívajúcich antikoncepciu v posledných rokoch klesá. Pokles vidno najmä v prípade hormonálnej antikoncepcie. Kým v roku 2007 ju užívalo 327 845 žien, v roku 2011 to bolo 283 110 a minulý rok už len 195 664 žien,“ uvádza posledná štatistika NCZI.


Tagy:
antikoncepcia tehotenstvo

2017-07-19 10:00:00  |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia