Dôchodcu (†74) uhryzol kliešť so vzácnym vírusom: O pár dní už nedokázal vstať z postele

Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-07-17 06:00:00

Charles Smith z New Yorku sa s obľubou venoval rybárstvu a poľovníctvu. Ako 74-ročný človek už veľmi dobre vedel, čo robiť, keď sa kliešte prisajú na pokožku. Mal však smolu. Stal sa obeťou vzácneho vírusu, ktorý môžu vo výnimočných prípadoch kliešte prenášať.

Senior, ktorého uhryzol nakazený kliešť, zomrel na komplikácie spojené s opuchom mozgu. Tie vyvolal zriedkavý vírus Powassan. Hoci si muž na tele našiel kliešťa ešte v deň uhryznutia, nestihol zabrániť prenosu vírusu, ktorý svoju obeť prostredníctvom kliešťa infikuje už po niekoľkých minútach, informuje Wnyt.com.

Čítajte tiež: Jednoduchý trik proti malým parazitom: Celé leto na vás kliešte nepôjdu!

Udalosť sa odohrala koncom apríla. Senior zašiel s kliešťom k lekárovi, ale ten ho podľa svedectva rodiny poslal domov. Uhryznutie nepovažoval za závažné. O desať dní neskôr sa muž prebudil s vysokou horúčkou a silnou zimnicou. Nasledoval okamžitý prevoz do nemocnice, kde po hospitalizácii dôchodca ochrnul od nôh až po krk. O necelý mesiac neskôr, 6. júna, zomrel na opuch mozgu.

Mimoriadne rýchly prenos na hostiteľa

Tzv. vírus Powassan môže prenášať rovnaký druh kliešťa, aký prenáša aj lymskú boreliózu. Ide však o mimoriadne vzácne prípady. V USA sa týmto vírusom nakazí v priemere sedem ľudí ročne. Zo štúdií vírusu vyplýva, že môže byť prenesený už po 10 až 15 minútach od prisatia kliešťa na hostiteľa, uviedol epidemiológ Bryon Backenson.

Podľa profesora Sama Telforda, experta na infekčné ochorenia z Tufts University, sa vírus Powassan ponáša na západonílsku horúčku a začína sa prejavovať vysokými teplotami a zimnicou. Zdravotné komplikácie v podobe encefalitídy hrozia najmä starším a ľuďom s oslabenou imunitou. Vírus sa vyskytuje v Severnej Amerike a Eurázii, resp. na vzdialenom území Ruska (Prímorský kraj). Európe sa Powassan, ktorý bol prvýkrát identifikovaný v kanadskej provincii Ontário, vyhýba.

 

Fotogaléria


Tagy:
vírus kliešť Powassan

2017-07-17 06:00:00  |  Foto: Thinkstock.com, TASR/František Iván  |  Zdroj: zh

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia