Najobľúbenejšia letná obuv pod lupou: Predstavujú hrozbu pre naše zdravie?

Crocsy sú pre mnohých obľúbenou obuvou, sú ale zdravé?
Zdroj: thinkstock.com
2017-06-29 06:00:00

Nepatrí medzi najštýlovejšie módne záležitosti, napriek tomu im prepadli milióny ľudí po celom svete. Obľúbené crocsy ospevujú pre ich pohodlnosť a praktickú stránku. Rovnako sú na tom aj populárne žabky. Je však táto letná obuv zdravá?

Daň za pohodlie? Crocsy sa v poslednej dobe skloňujú už nielen pre svoju praktickosť, schopnosť eliminovať bolesť chodidiel a umožňovať pohodlnú chôdzu ako tomu bolo doteraz. Táto obuv bola vychvaľovaná do nebies aj svojou ľahkosťou a priestrannosťou, čo mnohí ocenili. Navyše, aj keď sa ortuť teplomera vyšplhala na vyššie hodnoty, boli vhodnou obuvou vďaka dierkam a tým aj možnosti dobrej cirkulácie vzduchu. Teraz sa však spájajú s negatívnou stránkou! V skutočnosti nie sú pre nás vhodnou obuvou na celodenné nosenie. Obzvlášť deti by sa im mali vyhýbať.

Deťom hrozí úraz

Podľa ortopéda MUDr. Tomáša Jakubíka táto obľúbená obuv ničí detské chodidlá, lebo nemá pevnú pätu.

„Pri malých deťoch nezabezpečujú stabilitu, ktoré dieťa potrebuje. Päta musí byť pevná a crocsy sú voľné. Môže prísť skôr k úrazu, pretože noha nie je fixovaná. Ale zasa na druhej strane: nosenie crocsí u väčších detí a u dospelých nie je škodlivé, lebo sú mäkké. U malých deťoch do 6 rokov môžu spôsobiť plochonožie, ploché nohy,“ upozorňuje odborník.

Crocsy sa neodporúčajú hlavne malým deťom. Deti do 6 rokov by mali nosiť obuv, ktorá im bude fixovať pätu a formovať klenbu: pozdĺžnu aj priečnu. Napríklad sandále s uzavretou pätou sú priam podmienkou pre deti do 3 rokov. Staršie deti už majú pevnejšiu nohu, takže fixácia nie je taká nutná, no taktiež nič nepokazíte, ak aj siahnete po obuvi s uzavretou pätou.

Nie sú nebezpečné, ak ste zdraví

Majú aj dospelí zakázané crocsy? Podľa ortopéda nie sú také nebezpečné, ako sa o nich v poslednej dobe hovorí.

„Dospelá noha by sa už nemala meniť. Takže keď je človek zdravý, môže nosiť crocsy, plochá noha sa už nevytvorí. Dospelého človeka už mäkké crocsy neovplyvnia ako deti počas rastu. Nohy sa vyvíjajú do 18 rokov u dievčat a do 21 rokov u chlapcov. Noha po tomto veku je už pevná, vyzretá, tvar nohy by sa už nemal meniť,“ dodal MUDr. Jakubík.

Samozrejme, ak je noha v zlom stave, treba ju stále korigovať. V prípade zdravej nohy nie je predpoklad, že by crocsy dospelému človeku ublížili.

„Je jedno, koľko hodín denne ich nosíte. Ja som dospelý, mám zdravú nohu a nosím ich denne niekoľko hodín. Crocsy sú mäkké a hlavne sú vzdušné,“ dodal odborník.

Žabky

S príchodom leta mnohí siahajú tiež po žabkách, keďže sú vzdušné a pohodlné. Táto najobľúbenejšia letná obuv však má aj svoje úskalia. Každoročne s príchodom sezóny vychádzajú nové štúdie, ktoré upozorňujú na ich riziká. Malým deťom hrozia deformované chodidlá a u dospelých sa takáto nevhodná obuv môže prejaviť bolesťami chrbtice, bedrových kĺbov, či vznikom artritídy. Sú žabky skutočne také zlé? Ak áno, ktoré topánky sú v lete pre nás zdravotne nezávadné?

„Keď porovnáme napr. obuv na pláž: crocsy a žabky – v crocsoch je noha predsa len stabilnejšia a sú mäkšie ako žabky. V crocsoch sa ale noha skôr spotí ako v žabkách. Žabky nemajú ochrannú funkciu, crocsy majú,“ dodal odborník.

Ako sa ortopéd priznal, sám nosí v lete crocsy na pláž, v práci, všade. Sú totiž praktické a ľahko sa obúvajú a vyzúvajú.

„Pre mňa ako pre ortopéda je výhoda, že crocsy sú v prvom rade mäkké, chodím ako po obláčiku. Plus chránia a sú vzdušné,“ pokračuje MUDr. Jakubík.

Odborník upozorňuje, že žabky majú jediný účel: chrániť napr. pred horúcim pieskom. Nie sú anatomicky vhodné, sú tvrdé a nič neodpružia.

„Ale napr. v plavárni žabky svoj účel splnia, tam stačia,“ vysvetlil ortopéd.  

Striedajte obuv

Na záver už možno dodať, aby ste sa nebáli akejkoľvek letnej obuvi, či už sú to žabky, crocsy, sandále, tenisky, lodičky, atď. Treba len dávať pozor na dve veci – na aký účel ich plánujete nosiť a čo je hlavné, nemať ich na nohy celé hodiny. Radšej striedať obuv, ako chodiť celý deň len v sandáloch, ktoré sú síce pohodlné, no v prípade tých s tenkou podrážkou, neposkytujú vhodnú ochranu chodidla.

Čítajte tiež: Superpotravina alebo lacný klam? Kokosový olej v skutočnosti nemá čo robiť v kuchyni!

2017-06-29 06:00:00  |  Text: Janka   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: red

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia