Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Každodenné nebezpečenstvo, ktorému sme doma vystavení: Môže spôsobiť komplikácie!

Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti? Zobraziť galériu (2)
Čo najviac znečisťuje vzduch vo vašej domácnosti? (Zdroj: profimedia.sk)

Ste presvedčení, že keď nefajčíte, máte doma čistý vzduch? Nová štúdia zo San Diega priniesla informáciou, že cigarety nie sú jediný znečisťovateľ interiéru. Výpary z čistiacich prostriedkov, dym a aróma zo sviečky, či vyprážanie jedlá sú rovnako nebezpečné a ohrozujú naše zdravie.


Tieto chemikálie môžu byť zvlášť nebezpečné najmä pre domácnosti s nízkym príjmom. Výskum totiž ukazuje, že chudobnejšie rodiny sú vystavené väčšiemu riziku zdravotných problémov súvisiacich s kvalitou ovzdušia.

Čo najviac znečisťuje vzduch v domácnosti? 

Štúdia, ktorú uskutočnili výskumníci zo San Diega monitorovala kvalitu vzduchu v uzavretých priestoroch v takmer 300 domoch počas troch mesiacov. Každá domácnosť mala aspoň jedného fajčiara a dieťa do 14 alebo menej rokov. Deti, ktorých pľúca nie sú úplne vyvinuté, dýchajú približne trikrát viac na kilogram hmotnosti ako dospelí a sú obzvlášť zraniteľné voči účinkom pasívneho dymu a iných škodlivých látok, ktoré znečisťujú ovzdušie.

"Chceli sme zistiť, či vieme nejakým spôsobom podporiť domovy bez dymu a znížiť vystavenie detí emisiám znečisťujúcich ovzdušie," uviedol doktor Neil Klepeis zo Štátnej univerzity v San Diegu.

Ako dodal, najskôr však museli nájsť všetky zdroje, z ktorých by mohli pochádzať znečisťujúce látky. Vedci preto nainštalovali v skúmaných domácnostiach dva monitory vzduchových častíc, jeden do miestnosti, kde sa najviac fajčí a druhý do detskej izby. Od členov rodiny zisťovali, kedy sa u nich najčastejšie varí, upratuje a fajčí. Monitory pravidelne skenovali vzduch na prítomnosť jemných častíc s veľkosťou od 0,5 do 2,5 mikrometrov, čo zahŕňa jemné čiastočky prachu, spóry húb a emisie z automobilov. Výskum ukázal, že častice tejto veľkosti sa môžu dostať hlboko do pľúc a spôsobiť vážne problémy s dýchaním, so srdcom a iné zdravotné komplikácie.


Triky, ako poraziť nespavosť: Do niekoľkých minút padnete do ríši snov!


Hoci vo všetkých skúmaných domácnostiach žili fajčiari, nie všetci fajčili vo vnútri. Isto vás preto neprekvapí, že obyvatelia domov, ktorí uviedli, že fajčia v interiéri, sa našlo dvakrát viac škodlivých častíc ako u rodiny fajčiarov, fajčiacich v exteriéri. Zaujímavý je aj fakt, že dym z marihuany, ktorý bol tiež predmetom skúmania, znečistil vzduch v interiéri rovnako ako ten fajčiarsky. Tento nález sa po prvýkrát objavil v odbornej štúdii.

Zapálené sviečky či kadidlo, vyprážané jedlá v oleji, upratovanie, vysávanie, zametanie, používanie aerosólových čističov zvyšuje množstvo jemných, škodlivých častíc vo vzduchu.

"Ľudia si možno myslia, že fajčenie, alebo varenie nemôže až tak znečisťovať prostredie v ktorom žijú, ale v niektorých domácnostiach sme videli, že je to dosť markantné," povedal Klepeis.

Vedci tiež skúmali, či domácnosti používali ventilátory, alebo vetrali počas hore spomínaných aktivít. V množstve škodlivých častíc ktoré našli, nebol takmer žiaden rozdiel. Odporúčajú však investíciu do silného ventilátora, či digestora, ktorý môže množstvo škodlivých látok znížiť. Rovnako k tomu môžu prispieť, keď domácnosti prestanú používať sviečky, či kadidlá.

V ohrození sú aj dospelí

Hoci sa táto štúdia zamerala hlavne na negatívny vplyv na deti, vedci sú presvedčení, že tieto typy znečisťujúcich látok majú negatívny vplyv aj na dospelých, najmä na starších ľudí a ľudí s astmou a inými dýchacími problémami. Dokonca aj zdraví dospelí môžu trpieť na slziace oči, kýchanie, kašeľ a podráždenie dýchacích ciest, keď sú v miestnosti prítomné chemikálie.

"Chceme, aby si ľudia uvedomili, že keď doma fajčia, varia, či upratujú, môžu tým znížiť kvalitu ovzdušia v interiéri," uviedol Klepeis.

Ako dodal, ak už sa vám nepodarí odstrániť zdroj znečistenia úplne, investujte do dobrej ventilácie.

Čítajte tiež: Nezvyčajný signál, že sa o vás pokúša mozgová porážka: Všímajte si túto časť tváre!

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9