Jednoduché veci, ktoré môžete urobiť, aby ste sa vyhli chorobe: Záchrana pred rakovinou prsníka!

Rakovina prsníka je najčastejším zhubným rakovinovým ochorením žien.
Zdroj: thinkstock.com
2017-05-28 06:00:00

Rakovina prsníka je najčastejším zhubným rakovinovým ochorením žien. Lekári a odborníci na zdravie sú presvedčení, že zmenou životného štýlu môžete zabrániť vzniku tejto zákernej choroby. Za najdôležitejšie považujú nefajčiť, nemať nadváhu, nepiť alkohol a športovať.


Rovnako by ste sa mali vyhnúť stresu, ktorý býva často spúšťačom rôznych chorôb. Samozrejme, netreba zabúdať, že základnou prevenciou je aj pozorné sledovanie vlastného tela, a pravidelné kontroly u lekárov. Rakovina prsníka nemusí byť smrteľná, ak je odhalená v počiatočnom štádiu. Chcete jej predísť? Držte sa týchto rád.

Dajte si aspirín

Možno tak už robíte, ak máte problémy so srdcom. Výskumy totiž ukázali, že užívanie aspirínu pomáha ľuďom s ischemickými poruchami tohto životne dôležitého orgánu. Vedci však teraz prišli na to, že ak ho budete brať aspoň trikrát do týždňa, znížite tým riziko rakoviny prsníka až o 16 percent. „Ak ženy berú aspirín denne na prevenciu, nie na úľavu od bolesti, má to protizápalové účinky, ktoré znižujú rast nádorov prsníka. Ten je totiž podporovaný zápalom v tele,“ uviedla epidemiologička v Inštitúte pre prevenciu rakoviny v Kalifornii Tina Clarke.

Nepite alkohol

Pitie alkoholu vo všeobecnosti nie je dobré pre vaše zdravie. Ak pijete málo, cítite sa pravdepodobne dobre, nijako to neovplyvňuje váš život, no ak si doprajete alkoholu priveľa, odrazí sa to na vašom zdraví, cítite sa nafúknutá a ste unavená. U žien, ktoré pili 14 alebo viac nápojov týždenne, bolo takmer o 35 percent pravdepodobnejšie, že sa u nich vyvinula rakovinu prsníka, než u žien, ktoré vypili menej ako päť nápojov za týždeň.


Dr. Igor Bukovský: Usádzanie dlhoročných nánosov odpadu v hrubom čreve je mýtus!


Neberte hormóny

Mnohí lekári predpisujú ženám hormonálnu liečbu, keď im chcú upraviť cyklus, ženy majú problémovú menštruáciu, alebo v čase menopauzy. Najnovšie štúdie však ukazujú, že hormonálna substitučná liečba (HSL) môže byť nebezpečná. Breastcancer.org  tvrdí, že kombinácia HRT (estrogénu a progesterónu) zvyšuje riziko rakoviny prsníka o približne 75 percent, aj keď sa používa krátky čas. Estrogénová liečba je zase spájaná s rakovinou vaječníkov, dlhodobé užívanie môže tiež zvýšiť riziko rakoviny prsníka.

Choďte do prírody

Kedykoľvek môžete, choďte do prírody, prechádzajte sa, načerpajte energiu. Športujte na čerstvom vzduchu. Výskumníci totiž objavili silné prepojenie medzi rakovinou prsníka po menopauze a vystavením tela nebezpečným skleníkovým plynom, ktorý sú vypúšťané do atmosféry, znečisťujú životné prostredie a poškodzujú zdravie ľudí.

Neseďte veľa

Vedci tvrdia, že sedenie je rovnako smrteľné ako závislosť od cigariet. Štúdie ukazujú, že presedíme väčšinu dňa, v aute, v práci, doma na gauči, čím sa zvyšuje riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny. Výskumníci zistili, že ženy, ktoré sedia šesť alebo viac hodín denne, majú o 10 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku invazívnych rakovín prsníka než ženy, ktoré sedia menej ako tri hodiny denne. Odborníci odporúčajú, ak máte sedavé zamestnanie, robte si pravidelné prestávky a prechádzajte sa. Naplánujte stretnutia vonku, telefonujte v stoji, pokúste sa stráviť  najmenej polovicu pracovného dňa na nohách.

Dojčite

Podľa amerického inštitútu pre výskum rakoviny u matiek, ktoré dojčia svoje deti sa znižuje riziko rakoviny prsníka. Niektorí odborníci sa domnievajú, že dojčenie pomáha regulovať hormonálnu rovnováhu a ženy dojčením získajú ochranu, pretože sa zdravšie stravujú, obmedzujú alkohol na minimum, alebo nepijú vôbec a nefajčia.

Čítajte tiež: Odborníčka na výživu vyšla s pravdou von: Cvičenie môže zastaviť spaľovanie tukov!

2017-05-28 06:00:00  |  Text: pp   |  Foto: Thinkstock.com  |  Zdroj: rd.com

Ďalšie články

Feminity.sk

Novinky

Gurman.sk

Špuntík

Diskusia